Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (3 Votes)

Архиерейският събор на Сръбската православна църква се събра на своята редовна годишна сесия от 14 до 25 май т. г. Заседанията са се открили официално в Печката патриаршия, Косово, след съборна света литургия. След това сръбските архиереи начело с патриарх Ириней са били в Призрен, също в Косово, за откриване на обновената духовна семинария. Накрая заседанията са продължили в патриаршията в Белград.

Основна тема на обсъжданията е бил Всеправославният събор на о. Крит. Архиерите са приели текст, който отразява тяхната принципна позиция по всички важни въпроси, които ще бъдат обсъждани на Събора. Тази позиция ще бъде в скоро време публикувана.

Сръбската църква започва също така подготовката за отбелязването на 800-годишнината на независимата Сръбска църква (1219-2019 г.), в което ще вземат участие държавната власт на Сърбия и Република Сръбска, научни и културни институции.

Архиереите са изслушали и доклада на Черногорския митр. Амфилохий за подготовката на тържествата по повод 1000-годишнината от мъченическата смърт на св. Йоан Владимир, които ще се проведат през септември т. г. в гр. Бар, Черна гора, и на които ще бъдат поканени представители на всички поместни православни Църкви. Сръбските архиереи създават и орден на св. крал Йоан Владимир, който ще се присъжда на изповедници на вярата.

Сръбските владици са отчели и добро състояние на религиозното образование в страната с малки изключения в няколко училища, в които се осъществява дискриминация по отношение на религиозното образование.

Според архиереите Сръбската патриаршия поддържа изключително добри отношения с останалите сестри-църкви в духа на единството и съборността с изключение на Румънската патриаршия заради спорове за юрисдикцията в Източна Сърбия. Сръбските архиереи са решили, че ако и на Всеправославния събор този проблем не бъде решен, Сръбската патриаршия ще прекъсне литургично и канонично общение с Румънската православна църква.

Сръбските владици са определили като традиционно добри отношенията с другите християнски църкви и общности, както и с еврейската и ислямската общности в Сърбия. Проблеми съществуват само с определени екстремистки кръгове в Римокатолическата църква в Хърватия, Босна и Херцеговина.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wwka8 

Разпространяване на статията: