Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)

pope ieroДнес преди обяд на остров Лесбос пристигнаха Атинския архиепископ Йероним, Цариградският вселенски патриарх Вартоломей и Римският папа Франциск. Заедно с архиепископа от Атина пристигна и министър-председателят на Гърция г-н Алексис Ципрас, който преди пристигането на папата проведе на летището среща с патриарх Вартоломей, а след това и с папа Франциск.

На летището двамата православни предстоятели Йероним и Вартоломей проведоха кратка среща помежду си, а след това заедно с премиера Ципрас посрещнаха папа Франциск.

Архиеп. Йероним следобедните часове ще има срещи с двамата митрополити на острова – Митилински Яков и Метимненски Хризостом, а така също ще отиде на гроба на починалия наскоро от рак свещ. Стратис Диму, който стана световно известен с големите си пастирски грижи за пристигащите в остров Лесбос мигранти от Турция, дори до последния си дъх.

Приветствайки с „Добре дошъл“ папата, архиепископът подчерта: „Идвате в момент, когато народът ни преживява трудни времена с проблемите на вътрешната икономическа криза и бедността, чиито причини са не само в Гърция, но и в Европа… А проблемът с бежанците е много по-голям от онова, което могат да издържат раменете ни“.

По време на срещата с папата патриарх Вартоломей е заявил: „С посещението си Вие вдъхвате кураж на бежанците“.

Медийният интерес към това посещение на духовните глави е много голям и се отразява почти всяка стъпка от тяхното няколкочасово пребиваване на Лесбос, единият от трите най-близки до турския бряг гръцки острови.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/waddd 

Разпространяване на статията: