Мобилно меню

4.7333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.73 (15 Votes)

Днес в гр. Финикс, Аризона  на почти 90-годишна възраст се е упокоил бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, съобщи митр. Антоний във фейсбук страницата си

Митрополит Симеон е роден като Христо Димитров Костадинов в гр. Варна на 17 септември 1926 г. Основно и средно образование получава в родния си град. През учебната 1945/1946 г. е вече начален учител в с. Драндар, Варненско, след което в продължение на четири години е прогимназиален учител в с. Суворово. Продължава образованието си в Института за усъвършенстване на учители-педагози. След завършването му няколко години е на педагогическа работа в София, а заедно с това през 1952 г. завършва като частен ученик и курса на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", която междувременно е преместена на гара Черепиш, Врачанско.

От есента на 1953 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. По време на своето следване там по решение на Св. Синод е приет като послушник в Преображенския манастир, Търновско (тогава временно със ставропигиален статут). В навечерието на празника на св. Климент Охридски (по стар стил) на 7 декември 1954 г. в едноименния параклис на Духовната академия „Св. Климент Охридски" е постриган в монашество с името Симеон от Ловчанския митрополит Филарет под духовното старчество на Левкийски епископ Партений, викарий на Софийския митрополит.  Според запознати било му дадено името на големия български архиерей, Варненски и Преславски митрополит Симеон (митрополитствал от 1872 до 1937 г.).

На 12.1.1955 г. в същия параклис е ръкоположен в йеродяконски чин от тогавашния ректор на академията Макариополски еп. Николай, като от същата година е зачислен към братството на Рилската света обител, където прекарва и ваканционните си месеци. 

През годините 1957-1959 е аспирант по пастирско богословие към Московската духовна академия. С благословението на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за йеромонах в Троице-Сергиевата лавра от Руския патриарх Алексий І на 8 октомври 1958 г. (празника на св. Сергий Радонежки)

След завръщането си в България от м. септември 1959 г. той е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария, какъвто остава до края на 1965 г. На 1 ноември 1961 г. по решение на Св. Синод в Рилската св. обител е възведен в архимандритско достойнство от тогавашния игумен, Стобийски еп. Варлаам (по-късно Пловдивски митрополит).

От 22 януари 1966 г. архим. Симеон е назначен за протосингел на Българската епархия в САЩ, Канада и Австралия със седалище в гр. Ню Йорк, която длъжност изпълнява до януари 1973 г.

На 14.1.1973 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата Главиницки и е назначен за викарий на Ню-Йоркския митрополит Йосиф (Диков, +1987 г.) и администриращ българската епархия в гр. Акрон, щат Охайо. На този пост епископ Симеон остава до края на 1978 г.

През декември 1978 г. митр. Симеон е отзован от Св. Синод под натиска на българските власти. На 11 май 1979 г. въпреки решението на Св. Синод все пак той се завръща в Ню Йорк, САЩ. Но тъй като е отзован от служението му в САЩ и с оглед да се уреди каноничното му положение, за да не го загубят като клирик на БПЦ, Св. Синод решава да го назначи от 22.12.1979 г. за „патриаршески викарий, управляващ българските църковни общини в Западна Европа“ със седалище в Будапеща, Унгария.

На 17 април 1986 г. е избран за пръв митрополит на новоучредената Българска Западноевропейска епархия със седалище в Будапеща.

По решение на Св. Синод от 30 май 1994 г., прот. № 17, той се титулува Западно- и Средноевропейски митрополит със седалище в гр. Берлин, Германия. 

12963888 10206226527486038_7607279693980126087_nЗа съжаление, през 2009-2010 година митр. Симеон отново трябваше да изживее твърде неприятни действия на неговите  събратя-митрополити, когато Св. Синод го отстрани от поста на 1 декември 2009 г. След силни протести от свещенството и миряните на епархията митрополитите промениха мнението си и без да си признаят, че са сгрешили сериозно, все пак отмениха онова свое решение. Така от май месец 2010 г. митрополит Симеон продължи безпрепятствено да управлява епархията си за радост и утеха на всички сънародници в Западна и Централна Европа.  

На 11.6.2013 г. на свое заседание в пълен състав Св. Синод го освобождава по негова молба поради напреднала възраст и влошено здравословно състояние. На 27 октомври 2013 г. за Западно- и Средноевропейски митрополит е избран дотогавашния викарен епископ на митрополит Симеон - митрополит Антоний, а митрополит Симеон като гражданин на САЩ отива да живее в старчески дом за клирици в гр. Финикс, Аризона.

Засега няма сведения кога ще се извърши опелото и погребението му. Според предварителна информация за неговата последна воля той е поискал да бъде погребан в монашеското гробище на Рилския манастир. Това желание на покойния вече митрополит Симеон е зачетено от Св. Синод, на кого е подчинен манастирът.

Ще ви осведомим своевременно за деня и часа на опелото и погребението му.

Бог да прости митрополит Симеон!

Коментари   

0 #24 Светослав 30-11--0001 02:00
Монахо (виртуален), не знам да са отменяли ползването на звателния падеж (вокатив) в българската граматика, за да се обръщаш към мене със "Светослав", вместо със "Светославе", тъй че, приканвам те сега да идеш да се извиниш на българската граматика ти... На кого да се извинява дядо Симеон, бе? На тебе ли? Че какъв му е грехът към тебе ... Какво значи "да се извини на Църквата"? Църквата, като реална общност от хора в реално време, когато той е сътрудничил с властите, много добре е разбирала, че това се случва и тези хора, продължавайки да участват във възглавяваните от него Богослужения, явно са му простили преди да им се извинява, щото са знаели явно, че другояче как няма при оная власт... А кои сте вие, дето той е трябвало през изтеклите 25-ина години "да ви се извинява"? За какво да ви се извини, след като за периода, в който му искате извиненията, не е имало и да иска, как да съгреши към вас - нямало ви е в Църквата.

Айде, гутен абен!
Цитиране
0 #23 Православен 30-11--0001 02:00
Монах, само да те светна, че дори и само едно казано " Бог да го прости", може да извади съответната душа от ада, какво остава, ако това се каже от хиляди и милиони. Православието не е като да пиеш боза, то е тайнство и само, ако Бог отвори "тайните" ти очи ще можеш да видиш всичко.
Цитиране
0 #22 Монах 30-11--0001 02:00
Светослав,
ако м.Симеон се беше извинил(дори не казвам покаял) пред Църквата, то тези дискусии нямаше да ги има.

Какво като се е преставил пред Господа?

Да вземем и да заметем греха под килима, нали примери трябват за да не се постъпва така в бъдеще....поне с това да е полезен на Църквата, след както не и беше полезен на тоя свят.

А пожелетелното наклонение“ Бог да го прости!, не е нито израз на надежда, нито благопожелание......
Цитиране
0 #21 Александър 30-11--0001 02:00
Бог да прости Митрополит Симеон! Да дарува прошка на всичките му волни и неволни съгрешения! Да прости и на някои от пишещите в тази тема!
Цитиране
0 #20 Светосла 30-11--0001 02:00
E, не! Верно не е тука мястото да споря с вас, които използвате и смъртта на човека, при това там, където се очаква от хората, позволили в сайта си да се оставят коментари, да се напише просто "Бог да прости", щото новината е "Почина дядо Симеон" и това се очаква от тия, които ще оставят коментар, а не "Почина дядо Симеон - добър повод да поговорим за ДС" и поведението ви е аналогично с това на хора, които са пуснати на нечие погребение и започват да ругаят покойния пред опечалените - във виртуален смисъл вие правите точно това, обаче, щом настоявате, хайде да поспорим.

Няма да е дълъг спорът, очаквам отговор на два три въпроса:

1) Защо се занимавате с владишки досиета само в период от половин век назад, не ви ли интересува въпроса с "отстъплението" на православни патриарси, продължило в период от половин хилядолетие назад, които са получавали от Османския Султан назначението си и заедно с това постове и задачи в Империята на нещо като етнарси? Властта на БКП по-богоборна и антихристиянска ли е от тази на османлиите?
2) Що не пишете и Вселенския патриарх Вартоломей като "сътрудник на ДС" и отстъпник - не ли той е предупредил представителите на БПЦ (и заедно с това документално свързани с ДС) на Атон, че в Зографския манастир, ако не бъдат изпратени българи-монаси, руските скоро ще го превземат с присъствие и от Славянобългарски, ще стане още един руски. Дали това напрактика сътрудничество не е документирано, дали и на вартоломей не е отворено досие на сътрудник, щото той де факто си е сътрудник?!
3) Що не пишете и папа Йоан-Павел II антихрист, който според автобиографичните разкази на Михаил Горбачов, в края на 80-те години на миналия век всяка сутрин е разговарял 1) с него, 2) с Рейгън, 3) с ЦРУ, за да съдейства в политическа мисия - спирането на студената война и падане на желязната завеса - папата дали няма досие в ЦРУ. И с какво една от службите за сигурност на държава от Варшавския договор - ДС е по-ужасна от тази на НАТОвска държава от блок, чиито представители няколко години по-късно са настояли педерастията да излезе от списъка с психични заболявания на ООН и още няколко години след това са започнали узаконяванията на гей-браковете в тия страни?

В катакомбна църква ли е трябвало да излязат нашите владици за 45- годишната власт на БКП? Пасопртите ли си да изгорят, след като ДС е била напълно легална институция в държавност, призната и от международната общност, определяща се като народно-демократична, по Конституция признаваща свободата на вероизповедание и богослужение? В това ли е грехът им - че не са излезли в нелегалност и не за започнали конспиративна дейност?

Аман от лумпени кресливи.

Бог да прости Владика Симеон.
Цитиране
0 #19 Монах 30-11--0001 02:00
Едно е сигурно, човека е направил всичко възможно през живота си за да попадне в ада......сега само от Бога зависи дали ще попадне в рая...нашия Бог нали е чудотворец.....

Не е добро да се ублажава злото, но не е добро и да се губи надеждата.....

м.Симеон не се извини пред Църквата, че я предаде, както Юда предаде Христа....

Това , че се е изповядал и се е надявал на милостта Божия е похвално, но не е достатъчно.....делата също са важни....

Бог да отсъди!
Цитиране
0 #18 ex-orthodox 30-11--0001 02:00
Цитит от Ужправославен:
a dali naistina go e izpovjadval, shtoto to i lukavia e dobar hristianin ako e da sablazni njakogo
Цитиране
0 #17 nikolay nikolov 30-11--0001 02:00
bog da go prosti
Цитиране
0 #16 Елена Гавалюгова 30-11--0001 02:00
БОГ да прости и упокои Дядо Владика Симеон! Царство му Небесно!

Дядо Владика Симеон, благодаря ти от сърце за прекрасното отношение
към мен и молитвеното ти застъпничество пред Нашия Господ Иисус Христос!
Ще те помня винаги с добро, защото ти си останал завинаги в сърцето ми
с благодарност и любов към Бога и твоята благост!

Почивай в мир и любов мили Дядо Владика Симеон! Амин!
Цитиране
0 #15 Ужправославен 30-11--0001 02:00
Яворчочворчо, предлагам ти да си изпиеш хапчетата и повече да не посещаваш този сайт, той не е за посредствени християни. За такива като теб има други сайтове, които се следят и накрая, тези които ги посещават се отзовават в затвора.
Бог да прости дядо Симеон! Не е важно човек какво е вършил, а какво е изповядал.
Цитиране

Добавете коментар


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wad4w 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.