Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

siatistis2„Всички дни на поста, прекарани без прошка и любов, са безполезни. Дори са вредни, защото развиват лицемерието в нас“, това заяви Сисанийският митр. Павел по време на вечерното богослужение на Опрощението в митрополитския храм на Сятища „Св. Димитър“. Митрополитът се обърна към вярващите със следните думи:

„Това, което отличава християнина, са любовта и прошката. Не можеш да обичаш, ако не прощаваш. Извинението излиза лесно от онова сърце, което обича Бога и понеже обича Бога, обича и брата си.

Влизаме в един период на духовна борба и трябва да подготвим себе си, да се съберем. Църквата също ни призовава да проверим себе си и да се подготвим.

Любовта-прошката-изповедта са най-важните белези на този период. Без тях не 40, а 80 дена да постим, нямаме полза. Много е важно да разберем това.

Колкото дни да прекараме в пост, ако нямаме любов и прошка, с нищо не ни помагат и може би даже ни вредят. Защото развиват лицемерието ни.

На хората им се струва, че постя, а в аз същото време потъпквам волята Божия. Това е борбата на вярващия човек. И изповедта не е нищо друго, освен възвръщането ни към Тялото Христово, Църквата, чието единство нашият егоизъм е разрушил чрез греховете ни.

Най-големият кръст на нас, изповедниците, е трудността на нашите християни да прощават. И по-просто ще го кажа, не сте никакви християни, даже да се причастявате, ако нямате любов и прошка. Няма никакво оправдание, защото всичко разобличава сърцето, което не е добро, сърцето, което се опитва да измами дори Бога, да Му се подиграе, но всъщност подиграваме себе си.

Изповедта не означава да отидем и да кажем обичайните неща, които сме повторили и при предишната си изповед, защото в своето ежедневие сме ги повторили. Тогава не сме искрени в изповедта си и това е изповед без покаяние и с много егоизъм.

Да изглеждам добър пред Бога или свещеника, понеже се изповядвам, но да не искам да изпълня волята Божия. Това е големият скандал. Идваме на изповед без покаяние. Бог знае греховете ни. Това, което иска, е да види покаянието ни, защото то е наше дело.

Това е главната причина светът да не се променя. Защото не се променяме самите ние. Защото християнинът е солта, но тази сол се е развалила и е станала ненужна, и не само не спасява, но и допринася за развалата на обществото ни.

Затова казах, че е време да започнем да различаваме нещата. Християнинът живее в света, но „не е от този свят“. Защото, подчинявайки се на света и на неговото мислене, той губи благодатта на Бога. И върви по пътя си сам и объркан. Затова няма щастие в живота си.

Днес, както винаги, дяволът се бори с Църквата. Църквата винаги ражда светци. И напоследък Бог ни дарува много светци, за да нямаме никакво оправдание. Чрез своите светци Бог ни призовава към покаяние. Няма смисъл да се възхищавам на светците, да говоря за светците, а да не подражавам на светците в тяхното смирение пред Бога, в тяхното послушание към Божията воля. В Църквата също има единство и ред.

И така, не може нашата изповед да бъде истинска – това си личи по факта, че не се променяме. Защото не сме смирени. Митарят от притчата не сочеше фарисея.

Днес ние се правим на митари, за да сочим фарисеите. И по този начин показваме, че ние сме фарисеите. Защото митарят знаеше греховете си и не осъждаше никого. Ние съдим всички. Понеже ни липства смирение, ни липства и любов. Объркани сме...

Печелиш другия с любов, а не с критика. С мълчание и смирение печелиш другия. С това да живееш смирено, а не да се показваш, защото така губиш и самия Бог, който ни каза: „... научете се от Мен, понеже съм благ и смирен по сърце“.

И така, нека направим революция в молитвата си, с любов към прошката, смирението и тогава ще видите, че Бог ще се смили, ще ни забележи.

* Източник: Romfea.gr

Справка: Митрополитът на Сисани (Шишани) и Сятиста (Сятища) Павел Йоану е роден през 1947 г. в гр. Халкида, о-в Евбея, става клирик през 1973 г., а по времето на покойния архиеп. Христодул е привлечен на работа в синодните отдзели по младежта и образованието и др. През 2006 г. е избран за митрополит на тази историческа катедра в Гръцка Македония. Известен е като добър духовник, проповедник и писател.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/waphu 

Разпространяване на статията: