Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
"Нашата църква никога не е подписвала т. нар. Баламандско съглашение", заяви председателят на синодалната богословска комисия на Московска патриаршия Минският и Белоруски митрополит Филарет. "Документът, подготвен в Баламанд, не получи одобрението и утвърждението на свещеноначалието на Руската православна църква", каза той.

В последно време в публикациите, посветени на диалога между Руската задгранична църква и Московска патриаршия, някои представители на Задграничната църква нееднократно се позовават на този документ, разработен преди 13 години в Баламанд (Ливан) като доказателство за загубата на чистотата на вярата на Руската църква.

Докато всъщност, по думите на авторитетния йерарх на Руската църква, Баламандското съглашение е само работен документ на смесена православно-католическа комисия по богословски диалог, съставена от експерти.

Затова твърденията за някаква уж "баламандска уния с католиците", които понякога звучат в средите на Руската задгранична църква, митрополитът нарече "основани на недоразумение", както и уж подготвяната през последните десетилетия на 20 век уния с монофизитите.

"Този текст е изготвен и одобрен от лица, които нямат пълномощия за приемането на решения в тази област", заяви владика Филарет за Интерфакс.

Въпросното Баламандско съглашение е изработено и одобрено от богослови освен на Руската, още и на деветте поместни православни църкви. Документът е съставен по инициатива на православната страна. Той утвърждава, че православните и католиците не приемат униатството "като средство за постигане на единство", защото този метод противоречи на "общото предание на нашите Църкви", които "взаимно се признават като сестри-църкви".

Неотдавна дори патриарх Алексий Втори подчерта, че в Руската православна църква "никога не се е придавало догматично значение" на Баламандското съглашение. Руският патриарх изрази също съжаление, че "този документ така и не стана причина католиците да престанат да налагат унията и не спря експанзията им на Изток".

Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6pf 

Разпространяване на статията: