Мобилно меню

4.25 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (16 Votes)
zographskimanastir.jpgС всенощно бдение, отслужено от четирима епископи, отбеляза своя храмов празник българският светогорски манастир "Св. Георги", съобщи за "Двери БГ" участник в тържествата.

Богослужението бе водено от Ловчанския митрополит Гавриил, пратеник на Св. Синод на БПЦ. В съслужение с него бяха и трима епископи от Грузинската православна църква, дошли на поклонение в Зографския манастир.

На всенощното бдение присъстваха над 350 поклонници от България, Македония, Сърбия, Русия, Грузия, Гърция, Румъния и други страни.

По време на св. Литургия митрополит Гавриил ръкоположи йеродякон Пимен (в мире Младен) за йеромонах.

На тържественото богослужение на десния клир в храма пееха светогорски монаси от гръцки св. обители, а на левия клир - възпитаници на Пловдивската духовна семинария, начело с г-н Даскалов.

След края на св. Литургия с литийно шествие една от чудотворните икона на св. Георги бе пренесена до хълма срещу манастира. Поклонниците се редуваха в носенето на иконата за здраве и благословение.

На тържествата в Зографския манастир присъстваха и членовете на държавната делегация, водена от външния министър Ивайло Калфин, а също така директорът на дирекция "Вероизповедания" Иван Желев, посланикът ни в Атина, генералните ни консули в Солун и Истанбул.

Вчера българската държавна делегация посети столицата на Св. Гора - Карея и бе приета от управата на Атон - свещ. епистасия и лично от протоепистата монах Павел Лавърски.

Българската църковна делегация, водена от Ловчанския митрополит Гавриил, ще остане на Св. Гора още няколко дни, за да се поклони на светините и в други атонски  манастири.

Митрополит Гавриил по решение на Св. Синод на БПЦ занесе на Св. Гора частица от мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец, която ще бъде вградена в параклис, посветен на българския светец.

През последните години се забелязва увеличаване  на броя на българските поклонници, посещаващи светогорския  манастир "Св. Георги Зограф", много от тях стават и дарители на св. обител.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6pc 

Разпространяване на статията: