Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

227103.pВ неделя в Прага пристигнаха първите десет от общо 153-та бежанци-християни от Ирак, които чешкото правителство покани преди месец да получат убежище в страната.

"Правителството на Чехия одобри поканата към иракските християни преди около месец. Християните на тази територия на Ирак, която сега се владее от терористичната групировка "Ислямска държава", са подложени на жестоко преследване и ги заплашва геноцид", се казва в съобщението.

В началото на февруари се очаква да пристигне втора, по-голяма група бежанци, които са били събрани от различни лагери за мигранти в Ливан.

Бюджетът на проекта за преселването на всички 153 християни е 15 милиона крони (625 хиляди долара) и е организиран и финансиран от спонсори и от фондацията Generace 21 на Чешката католическа църква.

Според премиера Богуслав Соботка поканата към християнските семейства от Ирак не крие никаква заплаха за републиката и нейните граждани, всички те са минали през съответната проверка от страна на чешките спец-служби.

"Тези хора се нуждаят от помощ, ние карахме правителството да побърза с уреждането на тяхното прехвърляне тук", заяви и лидерът на опозиционната партия ТОР 09 Мирослав Калоусек. Според него бежанците излизат от близка културна среда и ще могат лесно да се адаптират в Чехия.

През следващите няколко месеца емигрантите ще започнат изучаването на чешки език и се предполага, че още през втората половина на годината те ще могат да започнат работа, която ще им бъде определена според професионалната им квалификация.

Източник: Православие.ru

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9yhu4 

Разпространяване на статията: