Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

maxim-izpovednikВ Тбилиси се проведе международна конференция, посветена на живота на преп. Максим Изповедник (580-662 г.), на която бяха изнесени данни за изследванията на мощите на светеца, открити през 2010 г. в Цагери. В конференцията участваха учени от Грузия, Сърбия, Гърция, Русия, Великобритания и Австралия.

Резултатите от изследванията на мощите обяви Цагерският архиепископ Стефан. „В Грузия винаги е съществувало църковно предание, че мощите на преп. Максим се намират в манастира на преп. Максим, в крепостта Мури, близо до Цагери, под престола на сега възстановената малка църква. Още като ученик знаех, че светецът е погребан някъде в Цагери. С времето започнах да се интересувам още повече от този въпрос, запознах се с изворите, с богословските изследвания и резултатите от археологическите разкопки, провели се през 1914 г. Ползвах работите на Корнелий Кекелидзе, Александър Брилиантов и Сергей Епифанович. Експедицията от 1914 г. провела разкопки около църквата, но не и вътре в нея. Резултатите потвърдили, че църквата е древна, че наоколо е имало манастир, но не са открили нищо свързано с преп. Максим. После започнала Първата световна война, после дошла революцията и работата била преустановена“, разказва архиеп. Стефан.

3аИменно той ръководи разкопките, довели до откриването на мощите: „Пристъпвайки към разкопките в църквата, ние се съмнявахме в правилността на това решение, още повече че беше нужно специалното разрешение на Светейшия патриарх Илия. Но така или иначе трябаше да се проведе реставрация на вътрешността на църквата: да се смени подовата настилка, да се направи нов мраморен престол. Сегашната църква беше възстановена от местните жители през 1988 г. без специален проект, след като старата е била разрушена от болшевиките. Ние бяхме убедени, че именно тук са мощите на преподобния, защото и през годините на съветската власт народът почиташе това място като гроб на преп. Максим“.

„От изворите знаем, че преп. Максим Изповедник и неговите ученици са били подложени на гонение: за да ги лишат от възможност да проповядват и да служат, им отрязали езика и палците на ръцете. Намерените останки също бяха с отсечени палци, а в устната кухина имаше следи от инфекция, която може да се развие само при наличието на открити рани приживе на човека. Бяха открити мощите на четирима души. Един от тях беше погребан на по-ниско ниво. Най-вероятно това са останките на св. Арсений, на чието име бил наречен първоначално манастирът. Трима погребани има на малко по-високо ниво и според антрополозите става дума за преп. Максим и неговите ученици Анастасий апокрисиарий и Анастасий монах. В изследването на останките участваха учени археолози, антрополози и паталогоанатоми, които доказаха, че намерените мощи действително принадлежат на преп. Максим Изповедник“.

На снимката: Откриването на мощите на преп. Максим Изповедник 

Източник: Православие.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9qwwk 

Разпространяване на статията: