Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

faac-groupЕдинствената мултинационална групировка в света, чийто собственик е Католическата църква, се мести в България, съобщи в. „Стампа“, цитиран от “24 часа“.

Компанията FAAC, която е лидер в производството на врати за огради и гаражи с автоматично заключване, затваря една от фабриките си в Грасобио, до град Бергамо и предпочита по-изгодната за дейността й България. FAAC има годишен оборот от 280 млн. евро. Римокатолическата църква е собственик на компанията от 2012 г, когато предишният собственик Микеланджело Манини я завеща на местната Курия. Недоволните роднини на покойника оспориха завещанието, но в крайна сметка получиха обезщетение, а акциите си останаха на църквата.

Заради закриването на фабриката 50 италиански работници остават на улицата и няма да получат обезщетения, както се полага в други случаи според италианския закон. Това предизвика вълна от недоволство сред останалите без работа служители.

Причина за странния факт е, че реалният собственик на компанията - Курията на Болоня, не е подписал споразумение със синдикатите, което предвижда в подобни случаи изплащане на обезщетения. Курията на Болоня е под шапката на Ватикана.

В писмо до мениджмънта на компанията кардинал Кафара, архиепископ на Болоня, помолил за повече разбиране в духа на принципите за социално предприятие, които се съдържат в енцикликата „Каритас ин Веритате" на папа Бенедикт XVI.

Срещу решението се обяви и лидерът на Северната лига Матео Салвини.

Да оставиш вкъщи 50 души в името на печалбата, да затвориш фабрика в Италия и да я отвориш в България, не ми изглежда избор в духа на църквата", каза той по време на митинг.

Доста полемики предизвика през август и надписът FAAC върху фланелките на футболния клуб „Болоня", чийто спонсор за този сезон е компанията. Мнозина се запитаха дали е работа на църквата да спонсорира с 500 000 евро футболен отбор. Кардинал Кафара обаче отговори, че църквата няма нищо общо с това и решението е взето от ръководството на компанията.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9hrrh 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата