Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

112На 10 май православната общност в Регенсбург, Германия, не само богослужебно ще отбележи Деня на славянските просветители, но ще участва в освещаването на паметна плоча на български език в чест на св. Методий. От 10:30 ч. в българския храм ще започне св. Литургия, която ще оглави Западно- и Средноевропейският митр. Антоний. По-късно всички богомолци в лития ще отидат до Стария житен пазар, където от 14 ч. архиереят ще освети паметната плоча.

Св. Методий пребивава в града през 870 г. като обвинен от немското духовенство за неправомерна мисия (последвало е негово затворничество в гр. Елванген) и в чест на това събитие през 1985 г. там е поставена паметна плоча на немски език, която гласи: „В памет на великия славянски апостол свети Методий, пребивавал в Регенсбург през 870 г. От благодарния български народ”.

След демократичните промени у нас насам хиляди българи напускат Родината и много от тях се уставовяват в Германия. Също така голям брой български студенти отиват да учат и специализират в Регенсбург, така че през 2005 г. там е основана Българската църковна община „Св. Николай”, която тази година отбелязва своята 10-годишнина. Енорийският свещеник на църковната община прот. Виктор Иванов-Цимер ежегодно събира своите енориаши на 24 май край паметната плоча на св. Методий, за да отбележат, макар и далеч от Родината, Деня на св. братя и на славянската писменост и култура. Така се ражда идеята до плочата на немски език, прославяща делото на св. Методий, да има и такава на български, с букви и на писмеността, на която св. Братя посвещават живота си. Отец Виктор се запалва от тази идея и не жали усилия и време, за да я доведе до успешен край. Немското законодателство поставя много условия за създаването и поставянето на подобна паметна плоча. Изискването на градските власти е новата плоча да е с размерите на първата, поставена там, да е в нейния стил, от същия материал. През 2011 г. българското генерално консулство получава разрешение от немските власти за поставяне на мемориалния знак.

През следващите години се работи по оформлението на плочата, събирането на средства, получаване на всички необходими документи. Начинанието е финансирано от семейството на богослова Петър и Наталия Живанови, които живеят в Калифорния, САЩ. Те откликват на идеята на отец Виктор и даряват необходимите средства.

В делото по поставянето на паметната плоча си сътрудничат представители на Българската православна църква и дипломатическите мисии на България в Европа. За осъществяването на проекта допринасят също: Меглена Плугчиева, (вече бивш) посланик на България в Берлин, Атанас Кръстин, (вече бивш) генерален консул, сегашният консул на страната ни в Мюнхен Антоанета Байчева, художникът Владимир Матов. От немска страна на начинанието съдействат: епископът на Регенсбург Рудолф Водерхолцер, монсеньор Николаус Вирвол, дългогодишен съ-директор на Източноцърковния институт в Регенсбург и др.

През 2015 г. за юбилея на Българската църковна община в Регенсбург усилията на всички тези хора достигнаха до своя завършек и отец Виктор вече с гордост ще събира енорията си край плочата, на която на български пише: „В памет на великия славянски апостол свети Методий, пребивавал в Регенсбург през 870 г. От благодарния български народ. 2015 г.”.

Отец Виктор Иванов с радост споделя с читателите на Двери първите снимки на поставената вече плоча, направени от фирмата-производител:

777

Художественото оформление на шрифта за паметната плоча и брошурите за освещаването са дар от художника Владимир Матов:

3332222


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/944cc 

Разпространяване на статията: