Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

88Архиепископът на Гърция Йероним ІІ взе участие в специална вечер, посветена на песионираните свещеници от Атинска епархия, съобщава агенция Ромфеа.

Проявата, организирана от „Фондацията за пастирско образование” към Атинската архиепископия, се проведе в духовния център към храма „Св. Георги” в Атина.

Предстоятелят на Гръцката църква говори за важността на традицията. Архиерископ Йероним сподели история от своята младост, когато е бил послушник в манастира „Св. Лука”. Там един много стар монах всекидневно се грижел – сутрин и вечер – да не загасват кандилата в олтара на манастирския храм, тъй като заради възрастта си не можел да върши никаква друга работа в светата обител. „Сега разбирам, че дейността на този монах е била много важна, каза архиепископът, добавяйки, че манастирът „Св. Лука” съществува вече 1200 години благодарение именно на такива свещенослужителни, които предават запалената свещ на по-младите”.

„Нашата Църква се нуждае от всекиго”, подчерта архиеп. Йероним пред пенсионираните свещеници.

17042015 dour_8Предстоятелят на Гръцката църква разказа също така за благотворителната дейност на Атинската архиепископия, подчертавайки, че тя не е дело на архиепископа, а се осъществява благодарение на даренията на хората. Тя е „основно резултат от народната любов”. В заключение архиепископ Йероним напомни: „Не бива да забравяме нашата традиция и нашите корени, които са лекарството за нашата страна”, страдаща в условията на икономическа криза.

След това за пенсионираните свещеници се проведе концерт с църковна и народна музика. В края на вечерта архиепископът връчи на всички пенсионери-духовници паметни писма и компакт-дискове с традиционна гръцка музика.

Снимки: Romfea.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/944fk 

Разпространяване на статията: