Мобилно меню

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.17 (24 Votes)

St George_edited1

Само на шест години е Българската източноправославна църква „Св. Георги Победоносец” в Орландо, Флорида, САЩ, но вече се слави с шест чудеса.

Първото чудо е иконката на св. Георги, намерена в джоба на загиналия по време на спортните си упражнения преди шест години брат на сегашния председател на църковното настоятелство г-н Ивайло Върбанов. На погребението му се стекли стотоци българи и приятели, но в гръцката църква. Този скръбен случай дал повод да се събуди идеята и желанието на православните ни сънародници непременно да си имат българска черква, където да си опяват по нашенски мъртъвците. Възкръсналият Господ благословил този сън да възкръсне и да стане действителност. Речено – сторено! Народът ни повярвал в чудото!

Второто чудо е загадката на кой светия да бъде посветена бъдещата църква. Дълго време умували православните ни сънародници. За съвет потърсили обичания от тях сръбски свещеник отец Любиша, който и понастоящем служи в сръбската църква „Св. Петка” – за сърбите „сръбска”, а за нас българите „българска”. Отнесли въпроса и до митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който след изслушване на всички предложения се спрял, одобрил и благословил името на св. Георги, намерен в джоба на починалия наш спортист-сънародник, за небесен закрилник. Всички нашенци в Орландо казали „Амин!” на това предложение и владишко благословение.

Третото чудо е взаимната любов на св. Георги към чудесния ни народ в Орландо. Всеизвестно е, че да организираш църковна община особено като нов емигрант в чужбина, това никак не е лесна работа – направо си е духовно и телесно страдание. Защото грижата за църквата изисква благодатта на Св. Дух, силна и твърда вяра, непоклатима надежда в успеха на делото, любов към Господ, много търпение, труд, време, нерви, пари, здраво приятелство и доверие. Св. Георги чудесно помогнал с житието си, със страданията си, с жертвеността и любовта си към Господ Иисус Христос, Който също не оставил великомъченика, а му се явява и го окуражава от небето с думите: „Не бой се, Георги, Аз съм с тебе!” Думи, на които и нашите момчета и момичета в Орландо се доверили от самото начало на нелекото свещено дело.

Четвъртото чудо е при закупуването на имота. Собственикът изненадващо повишава цената на имота, а църковната ни община нямала толкова пари. И, слава Богу, този имот не беше закупен, защото впоследствие се оказало, че не отговаря по всички изисквания на закона във Флорида да бъде църква. Св. Георги помогнал след усърдна молитва на всички в общината веднага да се намери друго място, отговарящо на всички изисквания да се съзида нова църква. Харно, ала цената била по-голяма и недостигали още 20-25 хиляди долара. И, о чудо! Св. Георги изневиделца намерил семейство, което дарило, колкото е било необходимо. Така вече сме в нашата собственост от 10 декара земя с постройка в прекрасен район.

Петото чудо също е невероятна история! На новата църковна община е необходим енорийски свещеник. Абсолютно невъзможно е за нашите сънародници за плащат и заплата с всички допълнителни неща за нормалния живот на новото свещеническо семейство. Отец Любиша служи един път месечно в събота на български в неговата църква, но това вече е недостатъчно за въодушевените ни членове на новата ни църква. И ето, пак св. Георги помага. С голяма обич към него и неговата вяра в Господ Иисус и за голяма радост и задоволство на народа ни един от общината изявява желание да се посвети на служение като свещеник на църквата „Св. Георги", при това без заплата от енорията. Това е иподякон Атанас Мегерев от Сандански, който завърши с отличие богословското си образование като задочник и през всичките тия години помага на отец Любиша. Дългогодишен председател на църковната община, той подаде кандидатска преписка за ръкоположение в свещенически сан, Епархийският смесен съвет одобри преписката, Св. Синод я утвърди и сега е вече време иподякон Наско да стане отец Атанас.

Шестото чудо се случи на 3 май 2015 г. Погледнете снимата и ще се уверите. Виждате палатки, но храм още няма. Преди месец, когато поканиха епархийския архиерей да им гостува на храмовия празник, но в неделя – заради почивния ден, църковното настоятелство изпрати в канцеларията на епархията интересно фото. Птичка, назоваваща се във Флорида „попадийка” и „калугерица”, разкрилена пази от играещите наблизо деца гнездото си с четири яйца – знак, че в имота ни има и ще има живот. На същото място, където яйцата са се излюпили, заедно с нас възхвалят Господ и Неговия светец Георги и малките попадийки с майка си. И те взеха участие във водосвета и благодарствения молебен с присъствието и със сладкото си пеене.

Цялата природа се радваше и празнуаше с народа на празника на св. Георги. Всички сме доволни от изминалите шест години, за които митрополитът даде оценка „шест плюс”, радваме се на настоящето и измолихме благословението на Господ и помощта на св. Георги занапред.

Митрополит Йосиф благослови и поръси със светена вода новия кръст на сградата, новата камбана с камбанарията, сградата и целия имот с автомобилите на народа ни. Всички се поръсиха и вкусиха от благословената разнообразна храна-курбан, приготвена по български рецепти.

Последваха игри, песни и народно веселие до късно вечерта.

Слава на Господ за всичко! Щастливи сме, че Бог и св. Георги са с нас и, че щом те са с нас, никой не може да бъде против нас! 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94h8u 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.