Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)

blagodatniqt-ogyn-shte-byde-donesen-ot-ijerusalim-na-velika-sybota-65509Според съобщенията на световните агенции в 14:16 ч. (часовият пояс на Йерусалим и България е един и същ – бел. ред.) и тази година над Гроба Господен слезе благодатният огън, който всяка година се измолва от Йерусалимския патриарх.

Българската църковна делегация, ръководена от Ловчанския митр. Гавриил, също се включи в молитвеното последование в големия храм и в шествието около кувуклията (малкия храм над самия гроб в границите на голямата ротонда). Очаква се правителственият самолет с огъня да кацне на летище София днес в 19:30 ч. Оттам огънят ще бъде разнесен по цялата страна, а една малка група от редовни поклонници на Зографския манастир ще го отнесат и дотам. Макар че фактически това ще стане едва в утрешния ден на Възкресение Христово.

Повечето храмове в България няма да имат това предимство, но важното е, че въпреки това ще се спази църковният обичай: минути преди полунощ при загасени светлини (и основно свещи) свещенослужителите от светия олтар изнасят на царските двери свещ и с песента „Дойдете, получете светлина от незалязващата Светлина и прославете Христос, възкръсналия от мъртвите!”. дават на всички присъстващи да запалят своите свещи. Повечето богомолци след това отнасят тази светлина у дома си, където запалват домашното кандило.

Христос воскресе!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/946rc 

Разпространяване на статията: