Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Pasha Zürich 2015 10Христос воскресе!

В пасхалната нощ на 11 срещу 12 април 2015 г. българи от Цюрих и околностите му се събраха за първи път в Швейцария да празнуват възкресението на Спасителя в своя си църква и с български свещеник.

Псхалната служба беше отслужена от нашия свещеник за Швейцария ик. Виктор Иванов-Цимер.

Службата започна в 23:30 ч. местно време и след канона „Волною морскою“ народът излезе пред храма, където о. Виктор прочете Възкресното евангелие. Патриаршеското и синодално пасхално послание прочете Ясен Райков, който е и певец в църковния хор при българската православна църковна община „Св. Георги Победоносец“ в Цюрих.

Забележителното ангелогласно пение на църковния хор придружаваше молитвите на българите по време богослужбата, която продължи до 4 ч. след полунощ. Създаването на този църковен хор дължим на взаимните усилия и на огромното желание да имат свой дом за молитва, проявени от родолюбиви българи: г-жа Иванка Сутер, оперните певци Веселин Чаков, Красимир Стоименов и Ралица Ханджиева, на професионалната организационна помощ на Петя Владимирова, която заедно с Борислава Паланчова и Ясен Райков се включиха със сърце и душа в църковното пение.

Не на последно място в тази верига от потрудили се е Борислав Петров, който е винаги на място, когато има нужда. Не на последно място трябва да споменем, разбира се, и о. Виктор, който бащински обгрижва чедата на Православната ни църква далеч от родината.

На това пасхално тържество имаше и гости, които бяха пристигнали от Италия. Организатор на поклонническото пътуване до Швейцария е родолюбивият българин Владимир Вълчев от малкото градче Канале, недалече от Торино. Там има сравнително голяма българска колония. Миналата година благодарение на Владимир на Великден о. Виктор отслужи при тях пасхалната служба и те, силно впечатлени от това, с голяма вяра и желание дойдоха сега от четиристотин километра в Швейцария, за да се наситят на богатата духовна трапеза, предоставена им от възкръсналия от мъртвите Иисус Христос!

Всички, които останаха до края на службата, се изповядаха и причастиха с Тялото и Кръвта на възкръсналия от мъртвите Спасител. Службата завърши с многолетствие за българския народ и обща трапеза с благословените от свещеника приношения – яйца, козунаци, вино и други вкуснотии, приготвени от Иванка Сутер, която е известна в Цюрих и със своите кулинарни специалитети.

О. Виктор и всички наши сънародници от Швейцария поздравяват всички българи в родината с песнопението „Христос воскресе“, изпълнено от хористите и народа пред българския храм в Цюрих!

Христос Воскресе!

Pasha Zürich 2015 1

Pasha Zürich 2015 4

 

Pasha Zürich 2015 8Pasha Zürich 2015 7


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/948a8 

Разпространяване на статията: