Мобилно меню

2.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.33 (15 Votes)

58Англиканската църква назначи жена за епископ за първи път в 500-годишната си история, предаде Асошиейтед прес. Викарката Либи Лейн, която свири на саксофон, обича футбола и е фен на Манчестър Юнайтед, беше назначена за епископ на Стокпорт. Преди пет месеца Англиканската църква позволи на жените да служат като епископи след дългогодишен вътрешноцърковен спор. Решението разочарова консервативните англикани, които през последните години започнаха да се присъединяват към Римокатолическата църква.

Първата стъпка на Лейн на новия пост беше да отправи молитва за жертвите на талибанското клане в пакистанско училище. Новата епископка на Стокпорт заяви, че назначението й е „неочаквана радост”.

Кентърбърийският архиеп. Джъстин Уелби, който успя да издейства издигането на жени до лидерски позиции в Англиканската църква, след като предшествениците му се провалиха, заяви, че е във възторг от случилото се. Британският премиер Дейвид Камерън определи случая като исторически и важна църковна стъпка напред в постигането на по-голямо равенство между половете.

Лейн е ръкоположена за свещеник през 1994 г. и е омъжена за англикански свещеник.

80-милионната англиканска общност е разделена на консерватори („висока църква”) и либерали („ниска църква”), между които и много поддръжници на гей-браковете. Епископалната църква на САЩ беше първата, позволила на жена да стане епископ. Синодът на Англиканската църква разреши това през месец юли т. г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dw4d 

Разпространяване на статията: