Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (22 Votes)

Ivan Riski ChicagoИма опасност българската общност в Чикаго да загуби православната църква „Св. Иван Рилски Чудотворец”. Причината според някои е в дългогодишните съдебни споровете за принадлежността на храма, както информира БНР. Но всъщност тези спорове са породени от желанието на най-дейните български православни християни в енорията да се върнат към майката-църква – БПЦ. Защото от основаването си през 1996 г. църквата е под юрисдикцията на Православната църква в Америка, макар свещеникът Валентин Ноцков да служи на български.

Самата сграда на църквата е закупена през 1999 г. Пет години по-късно Георги Иванов, човекът, който дава първоначалната вноска за закупуването на сградата и става гарант на заема, с още няколко членове на църковното настоятелство са отстранени от управата. Започват спорове за принадлежността на църквата и отстраняване на свещеника Валентин Ноцков, които се пренасят в съда и продължават почти 10 години.

Биографията на Валентин Ноцков е доста спорна. Далече преди промените в България той е изпратен от Св. Синод на БПЦ да служи на българите в Чикаго. След това самите българи го освобождават (спестяваме подробностите) и той се връща в Благоевград. Сетне отново отива в Чикаго, но през 2008 г. е низвергнат от Св. Синод на БПЦ като бивш неин клирик, самоволно напуснал енорията си у нас. Въпреки предупрежденията и писмата от църковното му началство Ноцков продължаваше да води службите, а от Православната църква в Америка, по неизвестни причини, не обръщаха внимание на писмата от София за неговото разпопване.

На всичко отгоре наскоро съдът в Чикаго се произнесе, че въпреки настояванията на предишното настоятелство църквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” трябва да остане към Православната църква в Америка, а не към Св. Синод на БПЦ. След толкова години, след дълги съдебни битки, погълнали огромни суми за съдебни разходи, разпопването на Валентин Ноцков е признато от ПЦА и той е отстранен. Както показва репортаж на телевизионния канал BiT, службите вече се водят на английски, а свещеникът е от украински произход.

За BiT Валентин Ноцков уверява, че това е временно и че от България (конкретно от Варна) щял да дойде друг свещеник. Но дали това ще стане, или постепенно едната от двете български православна църкви в Чикаго ще бъде асимилирана и американизирана, е трудно да се предскаже.

По материали от novini.bg и други медии


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dwu3 

Разпространяване на статията: