Мобилно меню

3.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (11 Votes)

zx450Новата православна финансова система може да защити руската икономика от кризата. Това заяви прот. Всеволод Чаплин, председател на синодния отдел по взаимодействие между църквата и обществото на Московската патриаршия, цитиран от агенция ТАСС. Чаплин е заявил, че група руски финансисти имат конкретен план за развитие на „православно банкиране”. Проектът прелага при кредитиране връщането на заема да бъде не с определена лихва, а да се обвърже с печалбата на предприятието. Освен това се предвижда отказ от финансиране на производство на алкохол и цигари, хазартен бизнес и от използването на труда на нелегални имигранти.

„Необходимо е в света да нарасне ролята на механизмите, които не се основават на лихварството”, казва Чаплин. „В противен случай става неизбежно спукването на финансовия балон, действащ на принципа „пари правят пари”. Това от своя страна може да има катастрофални последици като дори голяма война, в която да се загуби всичко”, предупреждава духовникът.

На 11 ноември Чаплин предложи в Русия да се създаде система за православно банкиране. Той даде като пример ислямското банкиране, което се е отказало от лихвите по кредитите, но това „не е убило ефективността му”.

По думите на протойерея рублата се е сринала много повече отколкото самият Брутен вътрешен продукт на Русия. Оттук следва, че „някой се опитва да ни оценява не по реалното състояние на икономиката, а по правилата на информационния балон, който в началото се надуваше, а накрая се спука”.

В началото на август Асоциацията на руските банки заяви, че в централната банка е необходимо да се създаде централен шариатски съвет, който да определя съответствието на финансовите операции с религиозните принципи в ислямските кредитни организации в Русия. Асоциацията отбелязва, че ислямското банкиране представлява алтернатива на традиционното банково дело.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9duaa 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]