Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

Zürich 14.12 37На 13 декември българите от швейцарския град Цюрих и околностите му се събраха за обща молитва. С благословението на Западно-и Средноевропейския митр. Антоний двама наши духовници – иконом Виктор Иванов-Цимер и прот. Йордан Пашев, поеха обгрижването на българската емиграция в Швейцария. Засега нашите сънародници в Цюрих се събират за богослужение в сръбския православен храм „Успение на Пресвета Богородица” (Pfarramt „Maria Himmelfahrt”, Glattstegweg 91, 8051 Zürich). Благодарение на съпричастността на сръбския свещеник д-р Мирослав Симеонович и с благословението на сръбския епископ за Австрия, Швейцария, Италия и Малта – Андрей, българите в града, разположен на двата бряга на Цюрихското езеро, имат на първо време дом за молитва.

На 13 декември и о. Виктор и о. Йордан пристигнаха в Цюрих за планираното богослужение на българската общност. Поради непредвидено дяконско ръкоположение в сръбския храм, българите се събраха в библиотеката му, където нашите отци отслужиха тържествен молебен за здраве, успехи и благоденствие на българската емиграция в Швейцария.  

Zürich 14.12 17След това бе отслужена и панахида за починалия преди три месеца Васил – баща на г-жа Мариела Тунтева, една от основателките на БПЦО „Св. Георги Победоносец” в Цюрих. След това бе свикано и общо църковно събрание, на което двамата отци разгледаха важни въпроси за бъдещето на църковната община и плана за богослужбите през 2015 г. Свещениците поеха ангажимент да посещават общината един път месечно, а при нужда и по-често, като ще се редуват при идванията си, за да намалят разходите си за път и нощувки. За кратко на събранието дойде и сръбският свещеник отец Мирослав. Той поздрави всички и пожела успех на българите. Отец Виктор му благодари за оказаното гостоприемство и неговия личен ангажимент към Българската църковна община в Цюрих и сподели: „За успеха на тази мисия е необходима саможертва и голяма доза идеализъм!”.

Накрая свещениците проведоха среща само с църковното настоятелство, което се състои от: Мариела и Руслан Тунтови, Сузана Козмас, Петя Владимирова и Борислав Петров. С тях беше обсъдено къде ще се провеждат богослужебните събрания на българската общност. Сънародниците ни не биха искали да се възползват твърде дълго от гостоприемството на сръбската църква. Сред приоритетите на църковната община е намирането на помещение за богослужения, където да бъде поставен иконостас, да има и отделна кухня и зала за събирания. Обсъден бе и въпросът с членство в „Сдружение на православните църкви в кантон Цюрих” („Verband Orthodoxer Kirchen im Kanton Zürich”), в което сдружение нашата БПЦО все още не членува, макар че отговаря на единственото условие – да е регистрирана поне от пет години в търговския регистър в Швейцария.

Българската църковна община „Св. Георги” в Цюрих е регистрирана на 24 септември 2009 г. От ноември тази година духовното й обгрижване е поверено на двамата наши свещеници, които служат в Германия – о. Виктор Иванов  и о. Йордан Пашев.

Zürich 14.12 11Zürich 14.12 30Zürich 14.12 29Zürich 14.12 19-1


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9dwwx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]