Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (6 Votes)

6e01cb69979e43d998a910ea62d30b0bПод това заглавие кореспондентът на в-к „Монитор” в Италия Румен Михайлов писа, че имало искане папа Франциск да спомене името на Марко Гусмини и семейството на нещастното момче в молитвата си по време на канонизацията на Йоан ХХІІІ и Йоан Павел ІІ утре в Рим – за това настоя шефът на младежките клубове към епархията на Бреша (Brescia в Северна Италия – бел. ред.) свещеник Марко Мори. В намиращото се недалеч от големия град с. Чево, където 20-годишният Марко беше убит в четвъртък следобед от срутилото се разпятие, кметът Силвио Читрони отменени всички тържества, предвидени в чест на обявяването на двамата папи за светци. А в родното село на злочестия младеж – Ловере, което е близо до съседния на Бреша гр. Бергамо, общинският съвет обяви тридневен траур. Полицията е започнала веднага разследване на случая, но не се очаква нейните заключения да станат известни преди тържествата в неделя в Рим.

Вчера италианските вестници определиха тъжното събитие като „абсурден случай”, „жестоко стечение на обстоятелства” и „ужасна трагедия”, хвърлящи сянка върху ореола на Йоан Павел ІІ. Защото срутилото се 31-метрово разпятие е било вдигнато през 1998 г. на стадиона в Бреша по повод на пастирското посещение в града на папата-поляк. На 20 септември същата година той отслужва тържествена литургия под превития огромен кръст с прикования на него Исус Христос от плексиглас и полистирол, като благославя стеклите се от близо и далеч хиляди богомолци.

30004e073b4d4515f5156ff0e3001b37След това тежащото над 600 кг разпятие е пренесено в с. Чево, инсталирано е на възвишение край него, за да закриля от беди целия регион, и бързо става място за поклонение и молитва. Точно с тази цел довежда под разпятието в четвъртък следобед младото си паство енорийският свещеник на с. Ловере дон Клаудио. Именно той чува пръв пукането на държащата разпятието дървена греда-кръст и призовава седналите на земята, за да слушат разказа му за богоугодните дела на Йоан Павел ІІ, момчета и момичета да бягат бързо. Марко обаче има малък двигателен недъг, не успява да се изправи веднага и масата от дърво, плексиглас и полистирол се стоварва върху крехкото му тяло. Дошлите незабавно лекари само констатират кончината му.

По материали в наши и чужди медии.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9998w 

Разпространяване на статията: