Мобилно меню

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (20 Votes)

deipno 6Предстоятелите на поместните православни църкви вече пристигнаха в Истанбул, за да вземат участие в общоправославната среща на най-високо равнище за окончателно решение по свикването на Светия и велик събор на Православната църква. Те се срещнаха неофициално тази вечер и заедно с делегациите проведоха работна вечеря заедно с митрополити на Вселенската патриаршия. На вечерята не присъстваха Вселенският и Московският и на цяла Русия патриарх, които проведоха своя среща за уеднаквяване на позициите и възможно преодоляване на различията по редица процедурни въпроси.

Съвещанието на предстоятелите ще започне утре сутринта. Но неговата подготовка започна преди два дена, когато в Истанбул пристигнаха представители на поместните църкви за работна среща по техническите въпроси. От страна на БПЦ в подготвителната работа за съвещанието участва Стобийският еп. Наум, Главен секретар на Св. Синод. А днес пристигна и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, придружаван от Неврокопския митр. Серафим. От главите на поместните църкви не участва лично Антиохийският патриарх Йоан Х поради наложила се спешна операция преди дни. А от Православната църква в Чехия и Словакия няма представител, защото е под въпрос, дали тази църква има канонически избран глава.

Сред обсъжданите теми в предварителната работа освен подготовката за свикването на всеправославния Свят и велик събор са били различни въпроси като политическата и църковната ситуация в Украйна, преследването на християните в Близкия Изток, въпросите на биоетиката и все по-голямото отдалечаване на Запада от християнските принципи.

Добрата новина е, че Московският и на цяла Русия патриарх Кирил също ще присъства на срещата. Въпреки неяснотите до последния момент, той е решил да участва. Преди отпътуването си днес следобед той се извини на своето паство, че „няма да може да сподели с тях Причастието и молитвата през първата седмица на Великия пост”.

deipno 4_630_420

Българската и грузинската делегация в братски разговори:

deipno 2

Патриарсите на Грузия Илия ІІ, на България Неофит и на Сърбия Ириней:

deipno 5

Кипърският архиеп. Хризостом ІІ (вдясно) с делегацията си – Пафоски митр. Георгий и викария му Арсинойски еп. Нектарий:

deipno 3

Албанският архиеп. Анастасий (Янулатос), Румънският патр. Даниил и архиепископът за Америка Димитрий (Вселенска патриаршия):

deipno 7

Снимки: Dogma.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xka8 

Разпространяване на статията: