Мобилно меню

4.4074074074074 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (27 Votes)

20-1Предстоятелите на поместните православни църкви, които заседават в седалището на Вселенска патриария и по-точно в Патриаршеския храм „Св. Георги” в двора на Патриаршията в истанбулския квартал „Фенер”, вече взеха първото си решение. По предложение на епископското събрание на Северна Америка и Централна Америка (това са православните канонични архиереи на диаспората в съответния район) се разгледа предложение за частична промяна. Беше представена възможността да се присъедини Централна Америка към епископското събрание на Южна Америка, а останалата част от Северна Америка да се раздели на епископски събрания на САЩ и на Канада.

Трябва да се отбележи, че в срещата на православните предстоятели участва като член на константинополската делегация и архиепископът на тази патриаршия за Северна Америка, който е глава на досегашното епископско събрание на Северна и Южна Америка. Във въпросното епископско събрание влизат и българските архиереи Йосиф, митрополит на САЩ, Канада и Австралия, и епископ Даниил Драговитийски, неговият викарий.

С оглед на културните особености и езиковите сходства на народите в Централна и Южна Америка предстоятелите одобриха предложението да се преобразуват досегашните епископски събрания на Америка съобразно териториалния принцип по следния начин: 1) епископско събрание на Канада, 2) епископско събрание на САЩ, 3) епископско събрание на Централна и Южна Америка.

Председателстващият срещата на главите, Вселенският патриарх Вартоломей, явно беше решил да се започне с такъв частен случай, за да може да се вземе бързо първото решение на важната среща. Сега заседанието продължава с въпроса за начина на взимане на решения на бъдещия Всеправославен събор – с мнозинство или с пълно съгласие (consensus).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xkh4 

Разпространяване на статията: