Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

synodos-thumb-largeПо време на юнското заседание на постоянния Св. Синод на Гръцката църква митрополитите са изслушали финансовия отчет за социалната дейност на Гръцката църква през изминалата година. От доклада на комисията става ясно, че Атинската архиепископия и другите митрополии на Гръцката църква са похарчили 106.073.864,17 € за дейността на църковните социални домове и за други благотворителни и социални цели, както и че Гръцката църква осъществява огромна благотворителна дейност за облекчаване участта на страдащите и нуждаещи се жители на страната. Тази дейност се реализира чрез почти 700 социални институции към Атинската архиепископия и другите митрополии. Ежедневно Църквата раздава 50 000 порции храна, от които се възползват както гръцките граждани, така и множеството емигранти в страната.

Митрополитите са отчели със задоволство положителните резултати от визитата на Руския патриарх Кирил в Гърция, която според тях завършила с пълен успех и довела до по-нататъшното укрепване на братските връзки между двете църкви.

Бе решено също, че през октомври ще се свика висшият църковен орган - св. синод на йерархията, в който участват всички близо 80 митрополити на Гръцката църква. Освен текущите административни проблеми, синодът на йерархията определя и по една тема от пастирски характер, която се разглежда пространно по време на заседанията и се начертават основни мерки за действие в конкретната област. За есенното заседание на йерархията основната тема ще бъде "Ролята на института на семейството в съвременното гръцко общество".

Синодалната комисия по междуправославни и междухристиянски връзки реши също така да отпусне 76 стипендии на гръцки студенти за следване в чужбина.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xh4ff 

Разпространяване на статията: