Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (6 Votes)

mospatРуският патриарх Кирил пристигна на официално мирно посещение в Гърция в събота следобяд. Той беше посрещнат от Атинския архиеп. Йероним и членове на Св. Синод на ГПЦ. Патриархът е придружен от Волоколамски митр. Иларион, председател на Отдела за външно-църковни отношения на МП, Солнечногорски еп. Сергий, ръководител на секретариата на МП, Вл. Легойда, председател на информационния отдел към МП, прот. Николай Балашов, прот. Игор Якимчук, протодякон Владимир Назаркин - всички от ОВЦО. На летището от името на правителството беше зам.-министърът на външните работи на Гърция, както и руският посланик в страната.

При пристигането си патриарх Кирил каза: "В Гърция винаги съм идвал с добро настроение. Стъпвам на земята на православна приятелска страна, с която Русия и всички страни на Светата Рус имат тесни отношения в продължение на хиляда години. Именно оттук ние получихме хората, чиято памет неотдавна празнувахме - равноапостолните Кирил и Методий, положили началото на нашата писменост. Много важна е ролята на Гърция в християнизацията на Русия, а по-късно Русия изигра много важна роля за освобождението на Гърция. Сближават ни духовни и културни връзки, свързва ни съвместна борба за свободата и независимостта на гръцкия народ. И днес много неща ни свързват. Това е приятелски народ и аз с радост стъпвам на тази земя".

Гръцките медии са впечатлени от броя на хората, придружаващи руския патриарх, както и от мерките за сигурност. Делегацията наброява 85 души, от които само осем са духовници. В нея са включени още 16 журналисти, 7 души охрана, патриаршески служители и бизнесмени. Първоначалната заявка е била за 120 души, но впоследствие делегацията е била намалена. Гръцката църква покрива разходите само на духовниците, а тези на светските лица се поемат от руски предприемачи като бившия депутат от Руската дума и тютюнев магнат Иван Савидис и др.

Църковната визита се отразява широко от гръцките светски и църковни медии. Силен отзвук получи изказването на Волоколамския митр. Иларион в навечерието на визитата относно проблемите, които срещат руските монаси, желаещи да отидат на Света Гора. Той заяви, че въпреки че те разполагали с всички необходими документи от страна на руската църковна власт, не получавали съответните разрешения от Цариградската патриаршия. Друг проблем, който изтъкна руският църковен "външен министър", беше за превръщането на Света Гора във все по-широко рекламирана туристическа зона и опасностите, които това носи за опазването на духовния живот там.

"Големи кораби, големи бури", озаглавява статията си електронното издание "Догма" и разказва за събитията, които остават извън официалните заглавия на вестниците. Гърците са впечатлени от организирането на публичния имидж на патриаршеската визита до най-малки детайли. Илюстрация е конфликтът, възникнал още на летището заради подиума, на който трябвало да се поставят микрофоните за приветствията на официалните лица, които ще посрещнат патриарха. Руските пиар-специалисти се възпротивили категорично, защото според тях подиумът бил знак за високопоставеност и този, който стоял на него, е "по-силен" от този, които стои отпред. Компромисният вариант бил намерен от служителите на летището, които поставили микрофоните на обикновена маса, за да изглеждат и двамата предстоятели еднакво високопоставени.

Днес официалната визита в Атина продължава със съслужение на двамата предстоятели в храма "Св. Пантелеймон".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xhuqf 

Разпространяване на статията: