Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (6 Votes)

plakatОт 31 май до 3 юни 2013 г. в гр. Ниш, родното място на св. Константин Велики, византийския император, пръв дал свобода на християнството и сам станал християнин, ще се проведат чествания във връзка с издадения от този император през 313 г. Медиолански едикт. Честванията ще завършат на 3 юни, празника на св. Константин и майка му св. Елена (по стар стил). Както е известно, Медиоланският едикт признава християнството за позволена религия (religio licita) и премахва основанията за гоненията срещу християните, продължили три века и взели стотици хиляди жертви – мъчениците за Христовата вяра.

На 31 май ще се открие научният конгрес в присъствието на Негово Светейшество Сръбския патр. Ириней, който в продължение на десетилетия беше епископ на Нишка епархия. Патриархът ще произнесе тържествено слово, а след него ще говорят Нишкият еп. Йоан и редица научни дейци. После ще се проведе научна сесия в амфитеатъра на Философския факултет на университета в Ниш, която ще открие деканът на ФФ проф. Горан Максимович, а на нея ще изнесат лекции проф. свещ. Андрю Лаут („Св. Константин и Константиновският идеал“), проф. д-р Радомир Попович („Св. Константин Велики и каноните на Никейския събор“), проф. Анатолий Турилов („Сръпски реликвиар на св. Константин Велики – хипотеза за произхода и историята му“). Ще бъде представен и юбилейният сборник Св. цар Константин и хришчанство.

В неделя, 2 юни, вечерта ще има ново заседание в Светосавския дом в Ниш, където ще говорят отново учени от различни страни, включително и директорката на Центъра за славяно-византийски изследвания „Иван Дуйчев“ в София проф. Вася Велинова. Доклади ще изнесат и български богослови, между които деканът на БФ в София доц. д-р А. Омарчевски, доц. д-р Павел Павлов, доц. д-р Свилен Тутеков, д-р Стоян Танев и др.

На 3 юни, понеделник, св. Литургия за празника на св. Константин и Елена ще започне от 8 ч. и ще я оглави патр. Ириней. Заедно с него ще служат архиереи на СПЦ, както и гости-архиереи от поместните православни църкви.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xh9h6 

Разпространяване на статията: