Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

184В Петербург отбелязоха паметта на големия руски писател Ф. Достоевски с панихида и множество мероприятия, съобщава Православие.ru. В храма на Владимировската икона на Божията майка, където той е бил енориаш, беше отслужена панихида за "болярина Фьодор". Достоевски е живял в квартира в непосредствена близост до храма, където в момента има музей. На панихидата присъстваха правнукът на писателя Димитрий Достоевски и потомците на първата му жена Мария Исаева. Прот. Георгий Шмид, преподавател по Нов Завет в Духовната академия в Петербург, каза в проповедта си, че смята Достоевски за писател, който помага на студентите да разберат Евангелието. Прот. Генадий Беловолов, сътрудник на музея, обърна особено внимание на завършека на живота на гениаллния руски писател и на свидетелството на смъртта: "Когато атонските старци чували, че за някого говорят лошо, те отвръщали - нека видим как ще умре този човек. Смъртта - това е истината за човека, тя не може да бъде програмирана, режисирана. Смъртта я дава Господ. Достоевски наистина имаше тиха, мирна християнска кончина сред близки хора, след причастяване със светите Христови тайни. Той умря с Евангелието в ръка", каза отец Генадий.

След това в музея-квартира на писателя беше проведена публична лекция на тема "С Достоевски по Невския проспект", представени бяха нови научни издания върху неговото творчество и беше прожектиран филмът-завещание  «Любите друг друга. Федор Достоевский», сниман по записките на писателя.

Фьодор Михайлович Достоевски умира преди 132 г. на 28 януари/10 февруари, в деня на преп. Исаак Сириец - един от светците, оказали голямо влияние върху духовните възгледи на писателя. В романа "Братя Карамазови" важна роля играе творбата на древния аскет "За подвижничеството".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpadq 

Разпространяване на статията: