Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (14 Votes)

102876.pВ Руската православна църква веднага реагираха на неочакваната новина за оттеглянето на папа Бенедикт ХVІ от поста. От Московска патриаршия заявиха, че „се надяват при новия римски папа отношенията между православни и католици да продължат да се развиват както при сегашния понтифик“.

„Няма основания да се очаква, че ще настъпят резки промени в политиката на Ватикана към Православните църкви: в Римокатолическата църква винаги има приемственост между понтификатите. Сегашният папа се стараеше във всичко да бъде приемник на предишния“, заяви за „Интерфак-Религия“ секретарят на Отдела за външни църковни връзки по междухристиянските отношения прот. Димитрий Сизоненко. Според него в православно-католическите отношения вече има положителна динамика и „тя ще продължи да се развива по инерция“.

В своя коментар, даден за ИТАР-ТАСС по повод оттеглянето на папата, Волоколамският митрополит Иларион (на снимката), председател на Отдела за външни църковни връзки, отбелязва, че информацията за това събитие е била неочаквана дори за най-близките сътрудници на папата. „Наистина подобни прецеденти няма в най-новата история на Римокатолическата църква. Папа Йоан Павел Втори остана на своя пост до края независимо от сериозните си здравословни проблеми.

Длъжността на римския понтифик, както и на всеки предстоятел на Църквата, предполага активна работа. Това не е церемониален пост. Ако възрастта и здравето се оказват препятствие за ефективната работа, предстоятелят на Църквата може да вземе решение да се оттегли на покой. През последните години Католическата църква се сблъска с много сериозни предизвикателства, които изискват нови импулси, произлизащи от Римския престол. Възможно е точно това да е накарало папата да отстъпи мястото на по-млад и динамичен архиерей, който ще бъде избран от конклава на кардиналите. Решението на папата да напусне поста си в дадената ситуация може да се оцени като акт на лично мъжество и смирение“.

По-натам в изявлението си митрополит Иларион (Алфеев) отбелязва, че „още преди изкачването си на Римския престол кардинал Ратцингер обяви война на „диктатурата на релативизма“, характерна за съвременното западно общество. Това веднага го направи непопулярен в очите на светските политици и журналисти. Папа Бенедикт ХVІ не е медийна звезда. Той е човек на Църквата. В медиите постоянно го нападаха заради неговия традиционализъм и консерватизъм, но именно тези качества ценят в него милионите християни – както католиците, така и не-католиците, тези, които се стремят към запазване на християнските духовно-нравствени ценности“.

В заключение митрополит Иларион обобщава: „Остава да се надяваме, че приемникът на папата ще продължи по неговия път и отношенията между православни и католици ще продължат да се развиват за общото благо на целия християнски свят“.

Източник: Православие. Ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xpaq6 

Разпространяване на статията: