Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

IMG 20Вселенският патриарх Вартоломей издаде указ, с който назначава от 16 януари митрополита за Франция Емануил за местоблюстител на Екзархията на православните руски църкви към Вселенска патриаршия. Едновременно с това митр. Емануил става и ректор на Православния богословски институт в Париж "Св. Сергий". Той ще изпълнява тези длъжности до избора на нов екзарх на архиепископията на Вселенската патриаршия. Изборите ще се проведат след няколко месеца на Епархийски събор, който според постановленията на Московския поместен събор от 1917-1918 г. (макар те сега да не са към Московската патриаршия - б. р.) ще се състои от духовници и миряни.

Митр. Емануил Адамакис е роден през 1958 г. в Крит. Обучавал се е в Православния богословски институт "Св. Сергий", Сорбоната и Католическия институт. През 1981 г. специализира в Института за източните църкви в Регенсбург. Защитава докторат в православния институт "Честният Кръст" в Бостън, САЩ. През 1996 г. е ръкоположен за епископ, викарий на Белгийската епархия, а от 2003 г. оглавява митрополията за Франция на Вселенска патриаршия. Понастоящем той е най-влиятелният архиерей на Вселенска патриаршия, представлява я пред органите на Европейския съюз в Брюксел, оглавява диалога с древноизточните църкви, исляма и юдаизма. Президент е на Конференцията на европейските църкви. 

Припомняме, че преди няколко дни досегашният архиепископ на руската Екзархия към Вселенска патриашия Комански архиеп. Гавриил подаде оставка по здравословни причини. Нека се помолим за неговото здраве!

Вижте също: Команският архиеп. Гавриил подаде оставка

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ad33q 

Разпространяване на статията: