Мобилно меню

3.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (12 Votes)

077В сръбския град Ниш започна годишната програма на празничните прояви в чест на 1700-годишнината на Миланския едикт. Началото ще се постави на 17 януари с концерт в Народния театър с участието на мъжкия хор на московския Сретенски манастир. Главен инициатор на концерта е руският посланик в Сърбия, а сред гостите се очакват да бъдат Сръбският патриарх Ириней, президентът на Сърбия Томислав Николич, премиерът Ивица Дачич, представители на дипломатическия корпус. През цялата 2013 г. в Ниш и цяла Сърбия ще отбелязват юбилея на издването на документа, провъзгласил равноправие на вероизповеданията в Римската империя и прекратил гоненията срещу християните. Миланският едикт бил издаден от император Константин Велики (272–337), роден в Ниш.

Кулминацията на тазгодишните тържества в Ниш ще бъде на 6 октомври, когато са поканени главите на поместните православни църкви и инославни християнски изповедания. Неотдавна стана ясно, че Римският папа Бенедикт XVI няма да присъства на тържествата, тъй като визитата му предизвика полемика в средите на Сръбската църква, както и неофициалната негативна реакция на Московска патриаршия, която иска да има водещата роля в отношенията с Римската църква и особено по отношение на срещата на Московския патриарх и папата. Юбилеят ще бъде отбелязан и от католическата църква в Сърбия, която на 21 септември ще отслужи меса на летището "Константин Велики" в Ниш.

Преди един век Сърбия тържествено отбеляза предходния юбилей - 1600-годишнината от Миланския едикт. Тогава тържествата били организирани на 28-30 декември 1913 г. Първоначално се планирало да се проведат в деня на Въздвижението на Кръста Господен, но тъй като тогава Ниш и районът наоколо били обхванати от епидемия от холера, празничната програма била отложена с два месеца. Участие в тържествата тогава взели членовете на кралското семейство на Карагеоргиевичите - престолонаследникът Александър и принц Павел, делегации от православните държави и Православните църкви на Русия, Гърция, Румъния, Унгария, България, Черна гора и много гости. В рамките на отбелязването на 1600-годишнината на едикта и 35-годишнината от освобождаването на Ниш от османска власт (1878 г.) през 1913 г. на левия бряг на р. Нишава бил поставен паметник на обесените през 1821 г. жители на Ниш, които заедно с Нишкия епископ Мелетий се опитали да организират антиосманско въстание. Близо до него, също на левия бряг на р. Нишава, през 2102 г. беше поставен нов паметник с лика на император Константин Велики (на снимката) и монограма на Иисус Христос от другата страна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a8fdu 

Разпространяване на статията: