Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)

935Директорът на най-големия музей в Русия - Ермитажа в Санктпетербург Михаил Пьотровский съобщи за в. "Российская газета", че музеят е подготвил списък със съхраняващите се в него около 50 частици св. мощи с цел тяхното евентуално предаване на Църквата. "Всичко вече беше договорено, но при предаването на мощите в Кремъл се изясни, че заедно с частиците трябва да бъдат предадени и мощехранителниците, които са художествена ценност и в Москва нещата замряха. При нас процедурата по връщането също спря, но всичко е готово, за да бъде направено.

Виборгският еп. Назарий, игумен на лаврата "Св. Александър Невски" също в Санктпетербург, коментира, че някога отнетото трябва да бъде върнато на Църквата, но трябва да се вземат предвид всички детайли: "Ермитажът е държавна институция, а Църквата - огромна обществена организация. Трябва да се отчетат и държавната политика, и законът за музейните ценности, и мнението на хората - както църковните, така и светските". Според него музеите на първо място трябва да върнат на Църквата чудотворните икони и мощи, "още повече че в музеите често се съхраняват чудотворни икони, които нямат чак такава художествена стойност и не са толкова важни за тях. А мощите лежат някъде по шкафовете. Аз бих поставил въпроса и за връщането на евхаристийната утвар, защото в нея се извършва тайнството Евхаристия. Съществува проблем и по отношение на правилното съхраняване на светините. Аз лично съм виждал при пренасянето на Музея по история на религията от Казанския събор, че богослужебните съдове стоят в същите кутии, в които някога са ги взели от църквите, без номера и без опис", каза епископът.

Според директора на Ермитажа обаче църковната утвар в музеите е щателно описана, защото в миналото всичко отнемано от църквите е отивало за претопяване, а в музеите е останало това, което е било спасено".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ad3ax 

Разпространяване на статията: