Мобилно меню

4.986301369863 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (73 Votes)


nНа 20 декември Св. Синод на Грузинската православна църква под председателството на Негово Светейшество и Блаженство Илия Втори причисли към лика на светците архим. Гавриил (стареца Гавриил – в света
Годердзи Ургебадзе Василиевич). Архим. Гавриил е роден на 26 август 1929 г. в столицата на Грузия Тбилиси. След връщането си от армията през 1950 г. Годердзи построява в двора си църква с четири купола. Властите няколко пъти я разрушават, но всеки път той я издига отново. През 1955 г. приема монашество с името Гавриил (на грузински Габриел). На първомайската манифестация през 1965 г. о. Гавриил запалва огромния портрет на Ленин и е арестуван от КГБ за „антисъветска дейност“. На разпита обяснява постъпката си така: „Направих го, защото не бива да се боготвори човек. На мястото на Ленин трябваше да има Разпятие“. За тази си постъпка той е хвърлен в затвора.

О. Гавриил се преставя в Господа на 2 ноември 1995 г. в старата грузинска столица Мцхета. Св. Синод на Грузинската православна църква е постановил неговата памет да бъде чествана на 2 ноември, деня на неговата блажена кончина.

Повече за неговия живот и подвиг вижте в статията на Двери „Старецът Гавриил (Годердзи)“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9uxu 

Разпространяване на статията: