Мобилно меню

3.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 3.53 (17 Votes)

92Медии в Украйна и Гърция информират, че Московската патриаршия е изпратила писма до предстоятелите на поместните православни църкви с молба да изразят публичната си подкрепа за Руската църква, чийто обществен авторитет през последната година силно пострада. Според портала „Религия в Украине” патриарх Кирил е бил принуден да потърси такава помощ след поредицата скандали в страната, които предизвикаха вълна от антицърковни настроения в Русия и извън страната. Според портала става дума за делото на пънк-групата "Пуси райът", за множеството коментари по повод луксозния начин на живот на патриарх Кирил и съдебното дело между него и известния хирург-свещеник Юрий Шевченко за апартамент в центъра на Москва и др. Тези причини, естествено, не са споменати в посланието до поместните църкви. Според гръцкия вестник „Вима” в посланието се говори за „безпрецедентно преследване” на Руската православна църква. В писмото, носещо подписа на считания за външен министър на Московска патриаршия Волоколамски митр. Иларион (Алфеев), това гонение се илюстрира с акцията на пънк-групата в московския храм „Христос Спасител”, с разрушаването на кръстове и акции срещу храмове в страната, с нападките срещу руския патриарх Кирил и др. За първи път след падането на комунистическия режим Руската църква изпраща сигнал за тревога и търси подкрепа от другите православни и инославни църкви, пише в. "Вима", цитирайки откъси от писмото.

Официалния сайт на Московска патриаршия не дава гласност на съществуването на това послание, но се поместват реакциите на някои религиозни водачи. Досега с официално писмо отговори само Сръбският патриарх Ириней и предстоятелят на Полската църква, които изразяват своята „скръб по повод клеветите и лъжливите обвинения” срещу Руската църква и своето „безпокойство от проявяваното враждебно отношение към Руската православна църква”. Те осъждат кощунствените акции в храмовете на Московската патриаршия. На призива на патриарх Кирил са отговорили и няколко римокатолически йерарси като председателя на Конференцията на католическите епископи на Русия архиеп. Паоло Пеци и католическия архиепископ на Литва Сигитас.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3r8ky 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]