Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Ivanishvili-PatriarchIliaIIНовото правителство на Грузия възнамерява да внесе промени в начина за финансиране на Грузинската православна църква от страна на държавата. Това решение е приветствано и от Грузинската патриаршия, твърди тбилиският вестник "Резонанс". Според премиера Бидзина Иванишвили държавата трябва да помага на Църквата, но не по този начин, по който това е ставало досега. Според него Църквата и държавата трябва да бъдат разделени една от друга. Привеждането на пари от държавата за нуждите на Църквата е нормален процес, но помощта към Църквата от страна на висши държавни чиновници не бива да отива само към конкретни духовни лица. Привежданите средства трябва да се разпределят и изразходват по решение на грузинския Св. Синод. Според Иванишвили ще се сложи край на практиката да се подаряват автомобили на представители на духовенството от страна на държавни длъжностни лица.

По думите на ръководителя на отдела за връзки с обществеността на Грузинската патриаршия прот. Михаел Ботковели финансирането на Църквата от държавата се осъществява на основата на конституционното споразумение, което цели да компенсира вредите, нанесени на Грузинската църква през съветския период. Отец Михаил припомня за случилото се през 2008 г., когато всяка епархия е получила транспортни средства от различни фондове, които не са представлявали дължимото държавно финансиране на Църквата.

"Конституционното споразумение от 2002 г. предвижда, че държавата поетапно ще помогне на Църквата да компенсира материалните щети, понесени от нея през годините на болшевишкото управление. Общата сума на помощта бе фиксирана на 20 милиона долара".

Православната църква досега получаваше финансиране от държавния бюджет само за функционирането на общообразователните заведения към Църквата, според броя на учащите се. Друго финансиране от бюджета тя не получава. Допълнителните суми, изплащани от предишното правителство, са били с цел да се осигури подкрепата за едно или друго лице. Тези дарения са се увеличивали в предизборните периоди. Така например, преди президентските избори Михаил Саакашвили е разпоредил да бъдат раздадени автомобили на всички клирици във високопланинските храмове и манастири. "Това е добре, но по-добре е да не се прави с цел предизборни спекулации. Духовното лице не бива да приема от властта дарения, които да го карат да се чувства задължен. Това е забранено от църковните канони", казва Лаша Жвания, председател на благотворителния фонд към Грузинската патриаршия.

Все още точната формула на финансиране на Църквата не е разработена, но това ще се случи в най-скоро време, обещават от правителството. За това то има подкрепата на Църквата. Според отец Ботковели финансирането на Църквата трябва да бъде прозрачно и държавата трябва да знае как Църквата харчи отделените за нея средства.

В Грузия обсъждат модела за отпускане на фиксирани суми за Църквата като този в Източна Европа и по-конкретно в Румъния,  Чехия, Словакия, Полша, донякъде и в България. "Тази идея може да бъде подкрепена, но само при условие, че държавата знае как се харчат отпуснатите средства и гарантира тяхната прозрачност", заявяват от Грузинската патриаршия.

"Надявам се, че отношенията между Църквата и държавата ще влязат в правилния формат. Държавата няма да се намесва в дейността на Църквата, а Църквата от своя страна няма да се намесва в дейността на държавата. Такъв модел се предвижда както от конституцията на Грузия, така и от конкордата между държавата и Църквата от 2002 г.", заяви Лаша Жвания.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3r6f6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]