Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)

patriarh11От 29 до 31 октомври в Москва се провежда традиционният фестивал на руските православни медии "Слово и вяра", който се провежда от 2004 г. на всеки две години. Форумът на православните медии в Русия се провежда с подкрепата на Московска патриаршия и с благословението на руския патриарх. В словото си при закриването на форума днес патриарх Кирил подчерта, че според него една от главните задачи на църковните издания и прес-служби е създаването на единно информационно пространство. "Главният редактор на православната медия трябва да си постави в добрия смисъл амбициозната задача да изведе своето издание пред широката аудитория". Той призова църковните медии да не се затварят в себе си, понеже от тяхното слово се нуждаят светските, невъцърковените и невярващи хора". "Затова вашето слово не бива да създава лъжливи представи за нашата вяра, надежди и църковна мисия", каза патриархът. За него също така е недопустима употребата на рекламни и пиар-технологии по отношение на Църквата. "Думата "пиар" по отношение на Църквата е неприемливо. "Пиар"-ът е реклама, чиято цел е продажбата на нещо". Новините за добрите дела са безусловна необходимост днес, защото обществото изисква информация и ако не се говори за добрите неща, то ще възникне вакуум, който ще се запълва с негативизъм".

В рамките на фестивала се проведоха множество кръгли маси и дискусии, посветени на темите за бъдещото на жанра на печатните църковни медии, проблемите на православното присъствие в социалните мрежи и в частност в "Живой журнал", за механизма за създаване на положителен новинарски поток, който да противодейства на антицърковни кампании и др. Според участниците подобни "положителни кампании" могат да се считат за успешни, ако в обществото има широк обществен отзвук и дискусии, а не остават за консумация в тясно-църковните среди. Обсъждани бяха и проблемите на обществения рейтинг на Църквата, критериите за него и много други въпроси.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3r6qu 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]