Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Patriarch Kirill of Moscow Московският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати поздравително писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Максим, който днес навърши 98 години. Той подари на предстоятеля на Българската църква копие на чудотворната Казанска икона на св. Богородица в сребърен обков. По-конкретно в писмото на руския патриарх до неговия събрат се казва:

"Ваше Светейшество, възлюбени в Господа събрате и съслужителю пред Божия престол! Братски Ви приветствам и сърдечно Ви поздравявам с 98-годишнината, а също и с другите забележители дати, чествани от Българската православна църква: 130 години от освещаването на основния камък и 100 години от завършването на строителството на патриаршеската катедрала на името на св. благоверен княз Александър Невски. Величественият ставропигиален храм-паметник, който стана украшение на град София и един от най-известните символи на България, е бил построен от руски архитекти и носи великото име на руския светец - смелия защитник на православието, молитвеника пред Божия престол за доброто устояване на Божиите църкви. Руските воини, отдали своя живот за освобождението на България от чуждоземно иноверно иго, следваха неговия завет. Тази патриаршеска катедрала остава завинаги ярък символ на духовната и историческа връзка на народите, обгрижвани от нашите Църкви.

Вие, Светейши Владико, направихте много за укрепването на тази връзка и днес, когато Българската църква Ви почита по случай достигането до толкова значима годишнина, от името на епископата, духовенството, монашестващите и всички чеда на Руската православна църква Ви изразявам своята признателност за приноса, който имате за усилването на братските отношения между нашите народи. Нека покровът на небесната Царица, честният образ на Която беше донесен от Света Гора в София, винаги да пребъдва с Вас и с Вашето многобройно боголюбиво паство. Молитвено Ви желая благодатно укрепване на душевните и телесните сили, ненамаляваща радост в Господ и Неговата обилна помощ във високото Патриаршеско служение.

С братска любов в Господ Иисус Христос,

Кирил, патриарх Московски и на цяла Русия".


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3q6w6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]