Мобилно меню

4.5789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.58 (19 Votes)

134Според проф. прот. Андрей Кураев будизмът не е мирна религия. "Един от любимите теософско-масонски-либерални митове, старателно разпространяван през последния век, е митът за изключителната агресивност на християните за разлика от изключителното миролюбие на будистите и индусите. Те, виждате ли, и мравка няма да обидят, защото са дали обет да не причиняват вреда на никое живо същество...", пише протодякон Кураев в своя блог.

Той дава като пример последните новини за кървавите стълкновения между мюсюлмани и будисти и по-конкретно за няколкостотин мюсюлмански семейства от етническото малцинство рохини, живеещи в Бирма, които едва се спасяват от агресията на будистите зад бамбуковите стени на домовете си и с помощта на военните.

Според преподавателя от катедрата по история на Далечния Изток и Юго-източна Азия Алексей Кириченко идеята, че будизмът е мирна религия, е журналистическо или пропагандно клише. Средностатистическото ниво на насилие сред будистите и будисткото монашество е не по-малко, отколкото сред последователите на другите религии. "В последното си изречение той греши, - смята прот. Андрей Кураев. - Съвременното православно и католическо монашество едва ли може да бъде забелязано в погроми, за разлика от будисткото".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3qxy6 

Разпространяване на статията: