Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

21529На 4 ноември ще бъде избран с жребий новият патриарх на Коптската църква, който носи титула "патриарх Александрийски и на цяла Африка". Тримата архиереи, които ще участват в последния етап на изборите, ще се определят на 29 октомври, а чрез жребий на 4 ноември ще бъде определен 118-ият коптски патриарх. Датите на избора бяха променяни многократно поради усложненото политическо положение в Египет. Престолът на предстоятеля на Коптската църква e свободен след смъртта на патриарх Шенуда III, който почина в средата на април т. г. в египетската столица на 89-годишна възраст. Още през май бяха определени около 20 архиери и монаси, които влязоха в списъка на претендентите за патриаршеския пост. Още тогава бяха определени и срокове за избора - края на месец юни. Патриаршията обаче отложи гласуването с мотива, че все още не е изработен механизъм, който да позволи на членовете на коптската диаспора да участват в изборите. Освен това избраният висш йерарх на Коптската църква трябва да бъде одобрен от президента на Египет, а новият президент на страната встъпи в длъжност едва на 30 юни.

Епископ Макарий, който завежда прес-службата на патриаршията, заяви, че "това изключително важно събитие не само за Коптската църква, но и за целия християнски свят ще се проведе в сложна ситуация в Египет. Напоследък постъпва все по-честа информация за конфликти на междуконфесионална основа, при това от най-различни региони в страната - в предградията на Кайро, около Александрия, на север от Синайския полуостров. Тези случаи принуждават за съжаление все повече копти да мислят за изселване от Египет. Впрочем повечето от християните все още се надяват ситуацията да се подобри и дори не си и помислят да напускат своите исконни земи, своята родина."

В продължение на няколко месеца Св. Синод на Коптската църква и Комисията по избор на нов патриарх разглеждали заявленията на кандидатите, техните програми, както и мненията на вярващи от целия свят, които имали възможността да изразят своите "съмнения" или да изпратят жалби в синода по повод дейността на един или друг претендент. В оазиса Натрун, на около 100 километра от Кайро, където се намират най-почитаните от коптите манастири и където заседава Св. Синод, няколко пъти беше обявяван строг пост. След края на всеки пост се появяваше нов, съкратен списък на кандидати за поста на коптския патриарх. Сега в списъка са само пет кандидата. Трима от тях са монаси: отец Пахомиос, монах от манастира Ел-Суриани, отец Серафим и отец Рафаил от манастира Абу-Мина, двама са епископи: епископ Тавадрос и епископ Руфаил от Кайро.

В следващия понеделник в катедралния събор "Св. Марк" в центъра на Кайро ще се съберат 2411 избиратели от всички епархии в Египет и диаспора. Всеки от тях ще получи бюлетин с имената на петте кандидата. Те трябва да оставят в списъка само три имена. След преброяване на гласовете ще се определи тройката кандидати, от които ще се избере патриархът. Заключителният избор ще бъде на 4 ноември в същия храм. Малко момче със завързани очи ще изтегли една от трите бележки с името на бъдещия коптски Александрийски патриарх.

Интронизацията на новия коптски патриарх ще бъде на 18 ноември.

Коптите днес са най-многобройната християнска конфесия в Близкия изток, като повечето от тях живеят в Египет. По официални данни там живеят около 10 милиона души. Самите копти твърдят, че в Египет живеят 17 милиона християни или 20 % от 85 милионното население на Египет.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3qprf 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]