Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

Св. Мария-МагдалинаОт 10 до 12 юли в манастира „Света Богородица Каламиотска, Живоприемни Източник“ на остров Анафи (Цикладски острови) ще се проведе богословски семинар, посветен на живота и личността на св. Мария Магдалина. Научният форум се провежда за втори път и е част от  съвместната инициатива на преподаватели от Атинския и Солунския богословски факултет. Главен организатор на поредицата семинари, посветени на личностите в Новия Завет, е лекторът по Обща Църковна история от Атинския университет Йоанис Панайотопулос. Миналата година темата на богословския семинар е била „Въпросът за свети Дионисий Ареопагит“. Тази година семинарът е посветен на жената, която първа видяла Христос след Неговото Възкресение - света Мария Магдалина. Целта на организаторите е да се представи православната традиция при почитането на светицата, за да се преодолее объркването между Мариите в Новия Завет и се противопостави на съществуващите митове в светската литература, изопачаващи нейния живот и личност.

На семинара „Св. Мария Магдалина – живот и традиция“ ще бъдат прочетени 27 доклада, засягащи различни аспекти от евангелската, богослужебна и иконографска традиция в изобразяването на св. Мария Магдалина, както и апокрифните свидетелства за личността й.  В предварителната програма са включени следните теми на богословски доклади: „Света Мария Магдалина в посланията на апостолите“, „Света Мария Магдалина според апокрифното евангелие на Мариям“, „Света Мария Магдалина според апокрифното евангелие на Петър“, „Света Мария Магдалина, възхвалена от св. Роман Сладкопевец“, „Изобразяване на св. Мария Магдалина във възкресно-утренните евангелия“, „Света Мария Магдалина като последовател на Христос“, „Света Мария Магдалина като образец на аскетизъм“ и др.

В семинара с доклад на тема „Почитта към света Мария Магдалина в България“ ще се представи българинът Орлин Янчев, студент в Солунския богословски факултет, а за почитането на светицата в Молдова и Румъния ще прочете доклад Михаил Гусин от Молдова, студент в същия факултет. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auwp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.