Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (14 Votes)

JovanСъдът във Велес осъди отново архиеп. Йо(в)ан Вранишковски (Сръбска патриаршия) на две години и половина затвор в дело, протекло при редица процесуални нарушения. Решението е взето от съдия Таня Милева, която осъди и предишния път архиеп. Йован на 2,5 години затвор, но в негово отсъствие. В края на изминалата година той се върна в Македония и се предаде доброволно на властите с надеждата, че делото ще бъде преразгледано и този път, в негово присъствие, ще получи оправдателна присъда. Делото срещу Йован Вранишковски за "длъжностно присвояване на средства" по времето, когато е бил Велешко-Повардарски епископ на Македонската църква, се води вече осем години. Той беше осъден един път за "разпалване на верска и етническа омраза", но беше освободен предсрочно. По друго обвинение за длъжностно присвояване на средства в размер на 250 000 евро той беше осъден един път и впоследствие два пъти оправдаван, но след смяната на съдията във Велес Валентин Зафиров, който издаде оправдателните присъди, архиеп. Йован Вранишковски беше осъден от съдия Таня Милева.

От ръководената от архиеп. Йован Вранишковски Охридска архиепископия в Македония, създадена през 2003 г. от Сръбската патриаршия като (неясен) опит за решаване на проблема със схизмата в Македония, заявяват, че делото е политически манипулирано. Адвокатите на Йован Вранишковски твърдят, че на техния подзащитен не е дадена възможност да се запознае с материалите по обвинението и той е разполагал само с два дни, за да изгради своята защита. Мотивите на съдията да изтегли делото по-рано са били от личен характер, твърдят от обкръжението на архиеп. Йован.

Предполага се, че това решение ще влоши още повече отношенията между Македонската църква, която търси канонично признание от останалите православни църкви, и Сръбската патриаршия. Сръбската църква, Гръцката църква и Цариградската патриаршия активно се обявяват в защита на висшия йерарх, който е старши член на Сръбския св. Синод, и лобират за неговото освобождаване пред различни политически кръгове в САЩ.

Справка за архиеп. Йован Вранишковски, който се именува Охридски архиепископ и Скопски митрополит:

1966 г. - роден е в Република Македония като Зоран Вранишковски.

1985 г. - отбива военната си служба в Сараево.

1990 г. - завършва строителния факултет в Скопие

1990 г. - записва богословие в Белград, но същевременно работи като строителен инженер в Битолската митрополия.

1995 г. - завършва богословие в Белград и заминава да учи магистратура по богословие в Солун.

1998 г. - постриган за монах с името Йоан и за 5 месеца бил ръкоположен за Дремвицки епископ, викарий на Битолския митрополит.

2000 г. - избран е за Велешко-повардардски митрополит на непризнатата Македонска православна църква (МПЦ).

2002 г. - след провала на преговорите между МПЦ и СПЦ митр. Йоан през м. юни преминава под юрисдикцията на Сръбската православна църква (СПЦ). Няколко дни по-късно е изгонен от митрополията заедно с монасите, които го поддържат. На 23 септември СПЦ го назначава за екзарх на новоучредената от сръбския синод Охридска архиепископия по подражание на Българската Охридска архиепископия, закрита от Цариградската патриаршия през 1767 г. Затова се и тулува Охридски архиепископ Йоан VІ.

2003 г. - след формиране на Светия синод на Охридската архиепископия (под егидата на СПЦ) е избран за Охридски архиепископ.

2005 г. - лежи 220 дни в затвора, осъден за разпалване на етническа и религиозна омраза.

2006 г. - осъждат го на 2 г. затвор по обвинения за злоупотреби с дарени 57 000 евро и прекарва 265 дни зад решетките.

2010 г. - по издадена от Интерпол заповед е задържан през ноември от българските гранични власти и поставен под домашен арест, но през януари 2011 г. е освободен по решение на Софийския апелативен съд.

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kd9u 

Разпространяване на статията: