Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (36 Votes)

AtonJPGБългарският президент Росен Плевнелиев посети днес сутринта Св. Гора, съобщават гръцките медии. Президентът се е срещнал с протепистата на Света Гора архим. Варнава Ватопедски в административния център Карея, след което се е поклонил на чудотворната икона на Божията майка "Достойно ест" в протатския храм. В понеделник, втория ден от Великден, на Света гора се извършва традиционна лития с иконата "Достойно ест". Повече информация за характера на посещението на българския президент не се споменава. Но от зографски монаси научихме, че президентът е бил в Зографския манастир на поклонение на 16 април, като помолил да не се разгласява тази негова проява, защото явно не желае неговото поклонничество в българската атонска светиня да се използва за пи-ар акции. Във вторник президентът Плевнелиев е посетил ръководството на Атон в Карея.

Българската църква прави постъпки пред ръководството на Света Гора да разреши изнасянето на една от най-големите светогорски светини - чудотворната икона "Достойно ест", за да могат вярващите в България да получат чрез нея благословението на Божията майка. Засега няма информация за развоя на преговорите, но се предполага, че тази тема също е била засегната при визитата на президента.

 

На снимката: Президентът на България Росен Плевнелиев при молитва в трапезарията на Зографския манастир (снимката ни беше любезно предложена от поклонник).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kd9a 

Разпространяване на статията: