Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)
ИконаБългарската енория "Св. патриарх Евтимий" в Париж за втора поредна година организира изложба на съвременната българска икона, която ще продължи от 17 април до 11 май. Българските икони ще бъдат показани в Института за българска култура в Париж. Събитието се организира с подкрепата на българския посланик в Париж Марин Райков.

Организаторите от българската църковна община "Св. патриарх Евтимий" разказват за своите цели: "В това изложение ще преоткрием отново света на българската икона, свят, в който иконата не е картина или идол, а молитвено общение, колкото съкровено, толкова и реално между човека и неговия Творец, отварящо му вратите към Царството Божие. Този свят, идващ от древната християнска традиция, преминава през прекрасните школи, създадени от българските зографи, през настоящето към бъдещето и чрез различните поколения творци, които представяме: Ангел Радушев, Елена Карагеоргиева, Николай Иванов, Зорница Иванова и с приятелското участие на Галя Добрева".

Изложбата ще бъде открита на 17 април, във вторник, третия ден на Възкресение Христово с вернисаж и песнопения на църковния хор към храма. Гости ще бъдат посланик Марин Райков, Константийският епископ Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейския митр. Симеон и др. Няколко дни преди закриването в Института за българска култура ще има и мултиинструментален концерт на Николай Иванов с авторски композиции на църковна и фолклорна тематика. Посетителите на изложбата ще могат да участват и в мастер клас за създаване на мозаечни икони под ръководството на Елена Карагеоргиева.

Изложба на българската икона БПЦО "Св. патриарх Евтимий" организира и миналата година. Тогава културното събитие беше отразено за широката френска публика от телевизия Франс 2 в рамките на предаване за българската община в Париж.

За нашите сънародници в Париж празничните дни ще донесат още една радост - на 17 април, Светли вторник, Константийският епископ Антоний ще ръкоположи иподякона на общината Иван Карагеоргиев за дякон, а на следващия ден и за свещеник. Ръкоположението ще бъде извършено в храма на Богословския институт "Св. Сергий" в Париж. Новият свещеник на Българската църква е завършил с отличие Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий", с отличие Богословския институт „Св. Сергий Радонежски” в Париж, магистратура в Богословският институт в Женева, а сега учи история на философията в Сорбоната. Той е от свещеническо семейство - отец Йордан Карагеоргиев е един от най-обичаните духовници в Старозагорска епархия, известен с мисията си сред лишените от свобода.

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kdxr 

Разпространяване на статията: