Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)
1_72.jpgЗа първи път в новата история на Гърция жена прочете Символа на вярата по време на богослужението на Неделя на Православието в патриаршеския храм "Св. Георги" в Истанбул. Това беше зам.-министърката на образованието на Гърция Фофи Генимата, която представяше гръцката държава на тържествата във Фенер. Всяка година представители на гръцката държава присъстват на патриаршеското богослужение в Истанбул в този ден, когато Църквата чества възстановяването на иконопочитанието в Църквата, което става и с участието на държавната власт. Поради тази причина символично представителят на Гръцката държава чете Символа на вярата по време на св. литургия, но досега тази роля изпълнява винаги мъж, независимо че сред присъстващите би могло да има жена с по-висок държавен пост. Патриаршията не е правила изключение за никого, включително и за такива емблематични политически фигури като Дора Бакояни, Мариета Янаку и Ангелики Лайу.

"Това не бива да ви учудва. Даже обратното, изключително се вписва в климата на празнуваното историческо събитие, защото в списъка на имената, които Църквата чества през този ден, има и много жени, тъй като са се борели за правилната вяра", заяви професорката по омилетика от Солунския богословски факултет г-жа Димитра Кукура. "Както знаете, главни действащи фигури за възстановяването на иконопочитанието през двата периода на гонения са били императорките Ирина (787) и Теодора (843). Г-жа Генимата представляваше гръцкото правителство и много повече гръцкия народ, който по традиция пази православната си вяра и иска и неговите водачи да правят същото. Този смисъл има изповядването на Символа на вярата от политици, когато участват в св. Литургия. Тук трябва да споменем съвременното осмисляне на ролята на жената в живота и делото на Православната църква, което се осъществява по инициатива на Вселенската патриаршия и Вселенския патриарх Вартоломей".

Самата зам.-министърка Генимата заявява, че това е голяма чест за нея: "В деня на най-големия празник на Православието да бъда първата жена, която чете Символа. Благодаря на Светейшия патриарх за тази чест. Всички ние черпим сили от своята религия, черпим сили от Православието, за да преодоляваме големите трудности, които изпитва нашата родина. В такива моменти трябва да си спомняме за нейната история и да не се отчайваме".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axuh 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата