Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_70.jpgВ Джонстаун, Пенсилвания, е починал Амисоският митрополит Николай (Смишко), предстоятел на карпато-руските общини в САЩ, които принадлежат към юрисдикцията на Цариградската патриаршия. Покойният е роден на 23 февруари 1936 г. в Ню Джърси, САЩ, и е завършил семинарията „Христос Спасител” в Джонстаун. След това през 50-те години е учил в Богословската школа на остров Халки, Турция. Ръкоположен за свещеник през 1959 г., от 1963 г. той става ректор на семинарията в Джонстаун. На 13 март 1983 г. е ръкоположен за епископ на Амисос и поема поста викарий на Евкарпийския митрополит. От 1985 г. става председател на синода на карпато-русите, а през 1997 г. е повишен в митрополит на Амисос със седалище в Джонстаун. Според свидетелства от българската епархия в САЩ митр. Николай е поддържал добри чувства и отношение към българската диаспора.

Бог да го прости и да го всели в Своето вечно царство!

Справка за историята на карпато-руската православна църковна общност в САЩ

В края на 19 в. множество русини (рутени) емигрирали от родните си места (в Северните Карпати) в Северна Америка, където създават униатски църковни общини. Привързани към източноцърковния обряд и предпочитащи жененото свещенство, те скоро се сблъскват с желанието на римокатолическите епископи в Щатите да ги покатоличат напълно. Затова напускат РКЦ и се връщат в Православната църква. Така се е създал и карпато-руският диоцез на Цариградската патриаршия, когато през 1938 г. 37 русински униатски енории начело със свещ. Орест Чорнок преминават към тази юрисдикция. Предната година те официално се отказали от унията с Рим, като основният довод е бил за грубата латинизацията на техния богослужебен живот. Едно допълнителен повод е дал и папският декрет от 1929 г. (Cum data fuerit), изискващ от клира на униатите в САЩ да бъде целибатен (неженен).

Това всъщност е била втората голяма група русини, преминали към Православието. Първата е преминала през 90-те години на 19 в. към Руската митрополия в САЩ (получила през 1970 г. автокефалия от Руската православна църква – Московска патриаршия и именуваща се Православна църква в Америка). Според някои причината тази втора група върнали се към Православието русини да предпочете цариградската юрисдикция бил страхът от русификация, както станало с първата група от края на 19 в. Тук трябва да се вземат предвид и многобройните руски православни емигрантски общности в САЩ след революцията в Русия от 1918 г. А Цариградската патриаршия при това разрешила на карпато-русите да запазят особеностите на техните русински църковни традиции, включително и своеобразния църковнославянски език. През 2006 г. Американският карпато-руски православен диоцез (American Carpatho-Russian Orthodox Diocese - ACROD) е имал 14 372 члена в 78 енории, пет мисии и една семинария в Джонстаун, Пенсилвания. Паството е пръснато в 13 щата в източната част на САЩ, а две енории и две мисии са в Онтарио, Канада. Приблизително половината от енориите са в щата Пенсилвания. Имали са и два манастира, но в 90-те години на 20 в. са спрели да съществуват.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axu4 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата