Мобилно меню

4.6521739130435 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (23 Votes)
1_55.jpgВ Гърция оживено се коментира слух за чудесно явяване на приснопаметния старец Паисий Светогорец на трима млади монаси на Света Гора. Този слух за първи път се появява преди две седмици в блога на жител на гр. Ксанти, според когото "след св. Литургия в църквата "Панагия Дексиа (Помощница)" в Солун светогорски монах, който се лекуваше в солунската болница "Гениматас", ми откри нещо, което му казали монаси от Света Гора, когато го посетили в болницата". Според автора на блога трима млади монаси видели стареца Паисий да върви вън от манастира "Св. Пантелеймон". Монасите му поискали благословия, но той се дръпнал и не ги благословил, но с треперещ глас им казал: "Тичайте при стареца си и му кажете да купи големи количества олио и брашно, защото след три месеца ще има война в Гърция и народът ще гладува. Кажете на стареца си да каже това и на останалите манастири". Докато монасите успеят да се съвземат, старецът Паисий бил изчезнал по пътеката.

Въпросният разказ на блогера беше широко разпространен в мрежата от различни потребители, а в последствие и от медиите в южната ни съседка, която преживява изключително труден период във връзка с реформите в икономиката й. Старецът Паисий е изключително популярна и обичана личност в Гърция, а и в целия православен свят, като светостта му вероятно ще бъде обявена и официално от Вселенската патриаршия. Макар и непотвърден от нито един официален църковен източник, слухът смути хората и мнозина започнаха да се запасяват с хранителни продукти. Новото братство на манастира "Есфигмен" направи изявление, в което се предупреждава за опита да се създаде паника сред населението и да се оклевети старецът. Монасите твърдят, че старецът Паисий винаги е бил против събирането на продукти, продиктувано от апокалиптични очаквания и цитират негови думи: "Ако имам натрупани храни, ще ме убият тези, които няма да имат във време на глад. А пък, като нямам, ще преживея и с по някоя тревичка". Изявлението на есфигменци е направено по време на редовното заседание на светогорската Епистасия (изпълнителен огран на св. Кинотис, който е колективният орган на управление на Атон) и в тази връзка отговорно се заявява, че нито един монах не е дошъл да съобщи за такова чудо в който и да е било атонски манастир, нито пък св. Кинотис е бил уведомен за това, каквато е практиката при случването на чудесни събития.

Медиите коментират, че вероятно става дума за съзнателен опит да се създаде паника между населението, което и без това живее в условията на стрес поради непопулярните икономически мерки на правителството, както и да се отклони вниманието му от актуалните проблеми на страната. Също така се отбелязва, колко уязвимо може да бъде обществото в съвременните условия на безконтролно разпространение на информацията.
 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aahk 

Разпространяване на статията: