Мобилно меню

4.6923076923077 1 1 1 1 1 Rating 4.69 (13 Votes)
1_88.jpgНа 9 септември през 1990 г. бе убит известният руски свещеник и проповедник отец Александър Мен. Днес в Русия отбелязват 20 години от неговата мъченическа смърт. В Сергиев посад отбелязват годишнината с освещаването на нов храм "Св. Сергий", построен на мястото на неговото убийство. Откриват се Петите Менски четения "Отец Александър Мен и неговото време". Неговият син Михаил Мен, губернатор на Ивановска област, който участва в мероприятията в Сергиев Посад, смята, че убийството на баща му никога няма да бъде разкрито. "Както ми казваше един от следователите, той никога не бил виждал толкова безупречно извършено престъпление. Убиецът не е оставил никакви следи. Минаха 20 години. Едва ли е възможно да се появи нещо неочаквано, което да даде повод за ново разследване". Въпреки че отец Александър никога не говорел за заплахите към себе си, неговите близки знаели, че е бил заплашван: имаше "някакви неприятни обаждания, бележки".

"Ярката личност винаги предизвиква и възхищение, и ненавист. Още повече, че баща ми стана новатор - той беше първият от свещениците, който се появи по телевизията. Той беше много харизматичен човек, блестящо образован, обаятелен. Появата му по телевизията предизвикваше взривен ефект", спомня си синът на свещеника.

Но за появата си на телевизионния екран отец Александър бил критикуван не само от своите опоненти, но и от колеги: "Защо се появяваш по тази дяволска телевизия? Свещеникът трябва да проповядва само от амвона", възмущавали се те. Сега, когато Църквата започна да използва всички медийни възможности, виждаме, че той бе на 100 процента прав".

1_89.jpgМихаил Мен е убеден, че трагичният край на баща му е свързан с дейността му на свещеник. "През 90-е години се търсеха нови идеологии и православието трябваше да бъде "опитомено", да се превърне в някакъв патриотично-етнографски музей - на този фон появата на свещеник, който събира пълни стадиони и проповядва християнството като религия, която разкрива човешката свобода, бе много неизгодно". "И до днес малко се говори за това. Истинският християнин е свободен", цитира Михаил Мен думите на своя баща. На неговите проповеди се дължи обръщането към Църквата на хиляди хора от късносъветската епоха и от ранните години на перестройката. Кръстил е Солженицин, Андрей Вознесенски и мн. други представители на руската интелигенция. Отец Александър проповядва в учебните заведения, болници, клубове, сътрудничи активно с медиите...

1_90.jpgС големия си проповеднически талант той критикува основите на атеизма и идеалите на бездуховното общество, а неговата книга "Синът Човешки" се превъща в явление в оскъдния религиозен книжен пазар в Русия (виж тук пълният текст в оригинал, за извадка от българския превод, виж тук). Друг значителен труд на отец Александър Мен е 6-томното изследване "В търсене на пътя, истината и живота", където той проследява религиозните търсения на народите от "дълбините на вековете" до времето, когато на земята се ражда Месията Иисус Христос (виж тук пълният текст в оригинал). Дълбокото осмисляне на религиозния опит на народите, позволява на отец Александър Мен да види частиците истина във всяка религия.

На 9 септември 1990 г,  докато о. Александър върви към енорийския си храм, брадвата на неизвестен убиец разсича главата му. Това се случва  един ден преди празнуването по руския православен календар на Отсичането на главата на св. Йоан Предеча. Убийството остава неразкрито, въпреки че разследването протича под личния контрол на М. Горбачов и Б. Елцин.


Вижте също:

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aad8 

Разпространяване на статията: