Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Днес Московският и на цяла Русия патриарх Кирил оглави Божествената св. Литургия в московския храм на Христос Спасителя. На това богослужение за първи път той е извършил специално литургично споменаване, въведено в Руската православна църква по повод отбелязването на 65-та годишнина от победата във Втората световна война.

Това богослужение ще се извършва вече всяка година на 9 май. В него са включени специални прошения „за вождовете и воините, дали живота си за вярата и отечеството”, благодарствен молебен към Господ Иисус Христос за даруваната победа във Великата отечествена война 1941-45 г. и заупокойна лития за починалите воини.

Благодарствената молитва към Господа Бога за даруваната победа е съставена от патриарх Кирил на основата на молитвата на светителя Филарет (Дроздов) в памет на победата в Отечествената война от 1812 г.

По време на Малкия вход патриарх Кирил  е наградил с офикията „протойерей” свещенослужители от Синодалния отдел по взаимодействие с Въоръжените сили и правоохранителните учреждения, носещи званието полковник.

След св. Литургия предстоятелят на Руската църква е отслужил „Последованието на благодарствено и молебно пение към Господа Бога, извършвано в деня на Победата във Великата отечествена война” и заупокойна лития, по време на която са били произнесени молитви за вечен покой на душите на „нашите вождове и воини, дали живота си на бойното поле, за починалите от рани и глад, за невинно убитите и измъчени в плен и с тежка работа, и всички, потрудили се за победата”.

В същия ден патриарх Кирил е взел участие в тържествения прием в Кремъл, даден от президента на Русия по повод 65-годишнината от Победата.

С благословението на патриарх Кирил митрополит Варсонофий и протойерей Димитрий Смирнов, председетел на Синодалния отдел за взаимодействие с Въоръжените сили и правоохранителните учреждения, са присъствали на днешния парад в чест на годишнината от Великата победа на Червения площад.

Снимки: Патриархия.ру


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aap6 

Разпространяване на статията: