Мобилно меню

4.746835443038 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (79 Votes)

1_11.jpgВ европейската епархия нещата не се оправят въпреки усилията на митр. Галактион, назначен от Св. Синод за временно управляващ епархията след уволнението на митр. Симеон. Преобладаващият брой от църковните ни общини продължават да не приемат наложената им промяна, а старозагорският владика – независимо от големия натиск – беше приет само в двете общини на съучениците му (Виена и Лион), както и в Рим, където служи младият йером. Климент, устремно домогващ се към кариера.

Миналата неделя, 14 март 2010 г., митр. Галактион отиде да служи и в Будапеща, по покана на състудента си свещ. Стефан Мамаков, който вече се отметна от д. Симеон. Но пък църковното настоятелство (в което свещеникът не участва) заяви в очите на владиката, че той не е желан при тях. А заради своеволната покана към митр. Галактион от страна на свещеника, изпратена без да уведоми настоятелството, последното предупреди о. Стефан, че ще го освободи от длъжността.

Така стремежът на владиката да сложи крак в поне още една църковна община може да я разбие. Защото е факт, че твърде трудно се намират свещенослужители, които да желаят да дойдат на работа в европейските ни енории, където нито заплата им е осигурена, нито квартира, нито нормални условия за техните семейства.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a3rw 

Разпространяване на статията: