Мобилно меню

4.4444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.44 (9 Votes)
1_23.jpgГорещо бе не само през лятото, но и през есента на Господнята нива в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия. След грандиозния 34-ти годишен епархийски събор през юли т. г. в Чикаго и незабравимото посещение на отец Паисий и на Академията от Кодиак, Аляска, за трите венчавки в Индианаполис, тържествено отбелязахме 90-годишнината на новата църква  в диоцеза ни "Св. Дух" в покрайнините на Детройт. Последва 50-годишнината на църковната община "Св. Тома" в Акрон, след което отбелязахме храмовия и училищен празник на "Св. София" в Чикаго. В края на септември отпразнувахме 100-годишнината на църквата "Св. Благовещение" в Стилтон, където въдворихме новия свещеник Патрик Бърнс, току-що завършил семинарията и отслужил 40-те св. литургии в манастира "Св. Тихон" (като стаж - б. р.). Радостта ни беше подсилена от специалното послание за случая на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и присъствието на свещеноиконом Марко Косев (родом от Севлиево - б. р.), пенсионирал се след 23-годишна енорийска служба в същата църква.

През октомври отбелязахме празника на българския Мойсей - св. Йоан Рилски в Монтреал, Канада. От няколко години там служи отец Димитър Шумов в храм под наем. Наскоро беше оповестено дори в Родината, че църковната ни община има възможност да се сдобие със собствен църковен имот. Това усили благонамеренията на всички ни. Действително съществува такава изгода, поради което взаимно обсъдихме всички възможности за събирането на средствата. Накратко нещата стоят така: шест години вече ние сме на това място. Собствениците обаче желаят да продадат имота и то на нас. Доволни от общуването с българската общност, те предлагат имот с голяма църква и помещения на цена около три милиона, специално за нас - само за 600 хиляди канадски долара, като 200 хиляди предлагат да получат на 31 декември т. г. и да предадат нотариалния акт, а останалите 400 хиляди искат да плащаме за 20 години без лихва. Проблемът е, че църковната ни община разполага в момента само с 50 хиляди в брой. Това наложи нашата активност да се увеличи и след организирани срещи всеки пое отговорността да намерим дарители по целия свят - дори такива, които да помогнат на нашите сънародници за този кратък срок да съберат 150 хиляди долара, та да имаме български православен храм и в Монтреал. Твърдо вярваме, че и небесният ни патрон св. Йоан Рилски благославя това добро начинание, защото на  18 и 19  октомври стотици сънародници се откликнаха на поканата ни да отбележим храмовия ден заедно.

2.jpgСпомнихме си за посещението на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим точно през октомври 1978 г. След думите на кмета на Монтреал тогава, който казал: "Ваше Светейшество, нашият град се гордее с българите, които обичат своя народ, култура и език", Негово Светейшество благословил взаимоотношенията ни занапред така да укрепват, че българската общност да покаже на дело, какво могат българите и в Квебек. Молим читателите на тези редове да се помолят за сънародниците ни в Монтреал да се сдобият със собствен православен храм, около който има помещения за много дейности. Благодарим.

Като продължение на мисията ни беше празненството ни в Брамптон, Онтарио. На 24, 25 и 26 октомври отбелязахме с голямо въодушевление храмовия ден на най-новата ни в Канада българска църква "Св. Димитър", ктитор и главен дарител на която е семейство Игнат и Димитринка Каневи. Три дена отбелязахме освен храмовия празник още и 5-та годишнина от построяването на храма, годишнина от освещаването й и въдворяването на новия свещеник отец Йоан Иванов със семейството му попадия Анна и дъщеря София. За похвална дейност и многогодишно усърдие наградихме д-р Константин и Кина Вълчеви. Програмата и трите дена беше изпълнена от похвални изпълнения на училището към църквата, младежката група, създадена от отец Йоан, и танцовия състав. Увеселението беше всенародно. Стотици сънародници се включиха във всички изяви на празника. На самия ден Димитровден направихме съслужение на всички наши свещеници в Торонто в Брамптон: архиерейския наместник за Канада прот. Валери Шумаров, иконом Кръстан Вукашинов, протоиерей Николай Георгиев и иконом Борис Дрангов, заедно с домакина свещеник Йоан Иванов.

Всички свещеници от епархията ни поздравиха отец Йоан и председателката на църковното настоятелство Димитринка Канева по повод храмовия празник.

Разбира се "горещниците" продължават до края на годината. Предстоят тридневни богослужби във "Всех скорбящих радост" в началото на ноември, 80-годишнината на най-голямата църква в епархията - "Св. Климент Охридски" на 14 и 15 ноември в Детройт, 10-годишнината на манастира "Св. Сава" също в Детройт, храмовият празник през декември в Хъдсън, Охайо, както и храмовият ден на българската църква в Индианаполис "Св. Стефан", където изрядно служи отец протосингелът иконом Димитър Ангелов.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap4x 

Разпространяване на статията: