Мобилно меню

3.1219512195122 1 1 1 1 1 Rating 3.12 (41 Votes)
tihon.jpgАвторитетни издания на Римокатолическата църква в Европа коментират срещата на Тивериополския епископ Тихон с папата, която той осъществи в Рим по време на VIII-ия събор на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. Официозът на Ватикана "L'Osservatore Romano" цитира думите на епископ Тихон към Бенедикт ΧVI: "Ние трябва възможно най-скоро да се обединим и най-накрая да служим заедно". Той е казал също, че "ние не трябва да щадим никакви усилия", за да работим за възстановяването на "общението между православни и римокатолици", тъй като "хората не разбират нашите различия и дискусии". "Католиците няма да станат православни и обратно, но ние трябва да застанем пред олтара заедно".

Епископ Тихон е уверил папата, че като управляващ Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ представлява желанието на всички участващи в събора на епархията свещеници, които са дошли в Рим, за да "изразят пред папата своето желание за обединение, както и защото той е епископът на Рим, градът, който е домакин на нашата асамблея".
 

Фактът, че Тивериополският епископ Тихон си позволява да говори за уния с папата не само от името на свещениците в епархията, но и като изпълняващ длъжността митрополит на епархия на Българската патриаршия, е създал основателни впечатления в Римокатолическата църква, че БПЦ е готова да предприеме такива стъпки. В същото време напомняме, че Св. Синод на БПЦ вече няколко години преустанови участието на Българската църква в официалния православно-римокатолически диалог с аргумента, че той не води до сближаване на ученията на двете църкви. Въпреки че българските медии дадоха гласност на случая, засега не е последвала реакция на разграничаване от страна на ръководството на Българската църква. Духовници и миряни от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия са изразили силното си безпокойство от съобщенията в световните медии и са потърсили за мнение митрополит Йосиф.

Източници: Catholic online Zenit и други.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap49 

Разпространяване на статията: