Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
1_1.pngГрузинското общество е разтърсено от поредната атака срещу предстоятеля на Грузинската православна църква Илия II. Грузинският патриарх има толкова голям и безспорен морален авторитет, че никоя политическа сила не е в състояние да се конфронтира публично с него. В страната, преживяла кървава гражданска война, разтърсвана от политически скандали и убийства, с демокрация твърде различна от европейските представи - единствената фигура, която обединява хора от различни партии и воюващи страни, е патриархът. Няма да е преувеличено да кажем, че едва ли има друг предстоятел на Православна църква, който да играе толкова активна роля в обществения и политически живот на страната си, както грузинският патриарх.

През последните години президентът на Грузия Саакашвили многократно се конфронтира с Илия ΙΙ, виждайки в него конкурентен източник на влияние върху народа, но отношенията им рязко се влошиха след руско-грузинския военен конфликт през миналата година. Тогава патриарх Илия ΙΙ заяви, че подкрепя целостта на Грузия и че това е една братоубийствена война. Това изказване обаче не удовлетвори властта, която разчиташе на по-националистична и категорична подкрепа от страна на Църквата. Капката, която преля търпението на грузинския президент, бе сдържаната позиция на патриарха относно искането за оставка на президента от страна на грузинската опозиция. От август месец в Грузия започна систематична медийна кампания по моралното дискредитиране на патриарха, която достигна апогея си през последната седмица с разпространението на два анонимни видеоклипа в интернет, където на единия патриарх Илия псува с чужд глас грузинския президент, а на втория е направен монтаж на монахиня, която се съблича в кабинета на патриарха за рождения му ден. След това анонимните видеоклипове бяха качени на сайта на сътрудничката на неправителствена фондация "Институт на свободата" Теа Тутберидзе, известна с проправителствената си активност. Тя им даде публичност в грузинските медии, защитавайки правото на авторите им да изразяват своите идеи с художествени средства. Оскърбителните видеоклипове се появиха непосредсвено след среща на патриарх Илия ΙΙ с педагози, на която той заяви, че августовската война е можело да бъде избегната и използва алегория за капитана, който трябва да предвижда подводните скали, ако иска да закара невредим поверения му кораб до брега.

Кощунствените клипове предизвикаха протестни шествия в Тбилиси и в други градове в страната и изместиха всички други теми в медиите. Проблемът се превърна в политически, а опозицията го оценява като начало на открита война срещу патриарха и Църквата. Правителството също се разграничи от тях. Патриаршията излезе с изявление, в което се казва, че "информационната кампания срещу патриарха и Църквата има за цел да създаде недоверие към Църквата, след което с лекота да се подрият основите на грузинската държавност". Църквата призова паството си към "усилени молитви и спокойствие".

По информация на "Новые известия" и други

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ap43 

Разпространяване на статията: