Мобилно меню

4.2727272727273 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (11 Votes)
1_10.jpg23-те манастира около София, известни като Мала света гора или Софийската света гора, да бъдат реновирани и да станат основа на културния туризъм в столицата, предлага директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според зам.-кмета на Столична община Йорданка Фандъкова това може да стане с цялостно рекламиране на комплекса от храмове. "От цялата уникална огърлица от свети места край столицата напълно ремонтирани и реставрирани са само 2 - Кремиковският и Сеславският манастири" каза Димитров. Според него една от най-големите забележителности в околностите на града освен Боянската църква е и Драгалевският манастир, който е строен през 14 век. Според Димитров спешно трябва да се мисли за неговото пълно реставриране. В манастира се намира и една от резиденциите на Българският патриарх (всъщност това е резиденцията на Софийския митрополит, построена от Софийски Стефан, после и Български екзарх - б. р.)

"Не можем да се намесим изцяло в ремонта на манастирите, защото в по-голямата си част те са собственост на Българската православна църква. Въпреки това мислим как да рекламираме това уникално струпване на манастири около нашия град, включително и да помогнем, като създадем подходяща инфраструктура. При всички случаи сме готови да помагаме, дори като подпомогнем ремонти и реставрации", каза Фандъкова и даде пример как общината е ремонтирала покривите на Подгумерския и Сеславския манастир. Тя каза още, че в момента в общинското предприятие "Стара София" се подготвя рекламен албум за 9 културни маршрута в столицата, като Софийската света гора ще бъде представена като един от тях. Възможно е и самите храмове или Светият Синод да кандидатстват по програма "Култура" на общината, откъдето се отпускат средства за възстановяване на културно-историческото наследство. План за развитието на туризма до манастирите около столицата е изготвило и общинското предприятие "Софпроект - ОГП" . За да има лесен достъп до манастирите, се предвижда изграждане на туристически пътеки, пешеходни маршрути, велоалеи и конни пътеки, свързващи манастирите в подножието на Стара планина.

Все още не е ясна позицията на Светия Синод по въпроса, но висшият клир едва ли ще има нещо против светите места край столицата да бъдат по-широко популяризирани (въпросът е изключително от компетенцията на Софийска митрополия - б. р.).

Паркът "Софийска Света гора" обхваща исторически места и манастири, разположени в планините Люлин, Витоша и южните склонове на Стара планина в обхвата на Столична община.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33rhw 

Разпространяване на статията: